Jízda bez povinného ručení je hazard a porušení zákona

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Provoz na silnicích neustále stoupá, s čímž se zvyšuje nehodovost. Nic na tom nemění ani neustále se zpřísňující pokuty za porušování pravidel silničního provozu. Tak jako u jiných rizik, i pro automobily existují různé druhy pojištění. Nejdůležitější z nich je povinné ručení.

Co je to povinné ručení

Oficiální název pro povinné ručení je pojištění odpovědnosti za škodu způsobenou provozem vozidla. Jedná se o povinné pojištění vozidel uložené zákonem. Jeho hlavní podstatou je krytí škod, které byly způsobeny vaším vozidlem. Pojištění se tedy vztahuje na případnou škodu na zdraví a majetku.

Vyplatí se to?

Tuto otázku byste u zákonem stanoveného pojištění vlastně neměli příliš řešit. Přesto je logické, když se nad tím provozovatel vozidla zamyslí. Odpověď je naštěstí dost jednoduchá a rychlá. Roční povinné ručení se ve většině případů pohybuje ve výši tisícikorun a málokdy přesáhne hranici deseti tisíc. To samozřejmě platí pro osobní automobily. Konkrétní částku určuje více faktorů, přičemž jedním z klíčových je obsah motoru vozidla.

Za výše uvedené peníze máte pokryty výdaje, které byste museli při způsobení škody na majetku nebo zdraví zaplatit z vlastní kapsy. Při dnešních hodnotách drahých vozů se klidně může jednat o sta tisíce a někdy i milióny. To vše v závislosti na konkrétní autonehodě. Zrovna tak můžete nabourat do nemovitosti, což také obvykle znamená velmi vysoké výdaje. Nemluvě o náhradách za újmu na zdraví. Ty se navíc, po změnách v novém občanském zákoníku, můžou vyšplhat do astronomických výšin.

Z výše uvedeného je evidentní, že povinné ručení je v podstatě velmi levná a výhodná jistota, kterou se rozhodně vyplatí pravidelně platit. Nehoda se totiž může stát úplně každému. Málokdo je tak bohatý, aby mohl platit sta tisíce nebo milióny ve prospěch poškozeného ze svých zdrojů.

Hlavní kritéria pro výpočet pojistného

  • Povinné ručení vozidel podle obsahu – obsah motoru je jedním z klíčových faktorů ovlivňujících cenu pojistného. Platí rovnice, že čím silnější vozidlo, tím vyšší pojistná částka.
  • Historie pojištění – pojišťovny finančně zvýhodňují řidiče, kteří v uplynulých letech neudělali žádnou škodu. Naopak v opačném případě je obvykle cena za povinné ručení o něco vyšší, než standardní nabídka.
  • Věk – určitou roli může hrát i věk pojistníka. Zejména hodně mladí řidiči můžou zaplatit na pojištění o něco výše. Důvodem jsou statistiky, jenž uvádějí, že tato skupina řidičů vykazuje větší míru nehodovosti.
  • Užití vozidla – je velký rozdíl, jestli se jedná o běžný provoz nebo například taxislužbu či půjčování vozidla. To je také zohledněno v ceně povinného ručení.
  • Horní hranice pojištění – mnoho pojišťoven nabízí několik úrovní povinného ručení. Odlišují se podle výše pojistného plnění. Čím vyšší krytí, tím dražší pojistka.

Je možné při sjednávání povinného ručení ušetřit?

Úspora je samozřejmě možná. Stačí využít srovnávač povinného ručení online na našich stránkách a hned budete vědět, kde je pojištění nejvýhodnější. Ušetřit tak lze až 70% ceny z pojištění ve srovnání se standardními nabídkami! Zajímavé jsou i další bonusy, které můžete při využití naší nabídky získat. Například cestovní pojištění nebo pojištění dopravních pokut.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí