Broker Consulting o zkušenostech z praxe: co pojišťovny hradí, pokud si sjednáte cestovní pojištění

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Hlavní turistická sezona je na spadnutí. Řada Čechů míří na tuzemskou či zahraniční dovolenou. Na co by i ti nejzkušenější “dovolenkáři” neměli zapomínat? Na cestovní pojištění! Není ale jedno, jaké si sjednáte. Nabízíme přehled výluk, na které se pojištění nevztahuje.

Příklady obecných výluk:

● úmyslné způsobení škodné události,

● škodné události, o nichž bylo možné důvodně předpokládat, že nastanou (např. cesta v termínu porodu),

● škodné události vzniklé v souvislosti s požíváním alkoholu, návykových látek,

● škodné události vzniklé v souvislosti s profesionálním sportem, činností vyžadující zvláštní způsobilost,

● škodné události vzniklé válkou, terorismem, povstáním, nepokoji atd.

Nebezpečí terorismu, které v posledních letech mění cílové destinace českých turistů, je sice zařazeno u většiny pojišťoven ve výlukách, nicméně i to už ale lze připojistit. Výluky ale mají i územní platnost, která bývá ve smlouvách či v pojistných podmínkách o cestovním pojištění uvedena.

Léčebné výlohy nepodceňujte, předává nejčastější zkušenosti klientů Broker Consulting

Ze zkušeností vyplývá, že hlavní součástí cestovního pojištění je pojištění léčebných výloh v zahraničí. “Neměli bychom se ale spoléhat na to, že budeme mít jako občané EU v členských zemích Unie lékařskou péči zdarma,” upozorňuje analytik Broker Consulting Jan Lener.

I zde podle něj platí výluky. “Vycházíme z našich zkušeností, kdy nejčastěji klienti „narážejí“ na to, žeke škodné události sice došlo během pojištěné cesty, ale tuto cestu pojištěnému lékař před vycestováním nedoporučil nebo zakázal,” říká dále Lener s tím, že pojištění léčebných výloh v zahraničí se nevztahuje například ani na preventivní očkování, vitaminy, výživné a posilující preparáty.

Broker Consulting varuje: pozor na rizikové sporty

Na množství výluk si turisti musejí dávat pozor i v případě úrazového pojištění. Nejčastěji jde o provozování rizikových sportů. Tuto kategorii si můžete za zvýšenou sazbu připojistit. Do této kategorie patří např. boby na ledové dráze, bojová umění a sporty, jachting, rafting a obdobné sporty, skok na gumovém laně…

Další výluky se vztahují například na:

● natažení šlach, svalů, vazů či pouzder,

● úrazy po požití alkohol či návykové látky,

● úrazy při dopravní nehodě, při které pojištěný porušil závažným způsobem předpisy.

Pokud jde o pojištění zavazadel, pojišťovna nepřizná náhradu škody, jestliže byla zavazadla ponechána bez dohledu. Ale ani po krádeží zavazadel z vozidla či poškození zavazadla předaného dopravci. V tomto případě se musí nárokovat škoda na dopravci.

Pojišťovna nebude plnit, je-li škoda způsobená:

● osobě blízké, spolucestujícímu, spolupracovníkovi,

● na životním prostředí,

● zavlečením nebo rozšířením nakažlivé choroby.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí