E-cigarety: Pro třetinu uživatelů důvod opustit ty klasické

Komerční sdělení

Finanční úspora a ohledy na okolí – to jsou hlavní výhody uváděné kuřáky e-cigaret. Vyplývá to z průzkumu agentury Nielsen na zadání společnosti Ritchy.

E-cigarety, relativní novinka na trhu, již stihly významně změnit návyky kuřáků. Polovina jejich uživatelů sice i nadále holduje také klasickým cigaretám, ale 37 % e-kuřáků již tradiční krabičky odložilo. Desetina také přestala s ručním balením tabáku.

Většina z těch, kdo s klasickými tabákovými výrobky skončili, je přitom kouřila více než deset let, zatímco e-cigarety používají dotázaní v průměru teprve rok a půl.

 „Lidé sahají po e-cigaretách hlavně z finančních důvodů, významnou motivací jsou také ohledy na okolí a absence nepříjemného zápachu. A samozřejmě nezanedbatelný je fakt, že s e-cigaretami lze kouřit témeř všude, zatímco klasické kouření je stále více omezováno,“ představuje výsledky průzkumu Zdeněk Klofáč, General Manager Ritchy EU (více viz graf).

S tím logicky souvisejí i místa, kde se e-cigarety kouří nejčastěji. Patří mezi ně domácnosti, restaurace a bary a také pracoviště nebo auto. Naopak v hromadné dopravě je kouření e-cigarety spíše vzácností – zapne si ji tu příležitostně jen 8 % uživatelů a více než polovina respondentů uvedla, že v autobuse, vlaku či letadle nikdy nekouří.

A jaké jsou hlavní nevýhody e-cigarety? Každý pátý dotázaný uživatel konstatuje, že e-kouření nikdy nebude stejný zážitek jako klasické cigarety. Stejnému procentu také vadí, že svou novou kuřáckou pomůcku musí často nabíjet. Celá třetina se ale shodne, že žádné velké nevýhody nenachází.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí