Převis v nabídce nemovitostí na trhu?

Komerční sdělení

foto: ilustrační fotografie

Zatímco developeři, kteří své projekty postavili na bytech střední kategorie, se mohou potýkat s převisem nabídky nad poptávkou, v kategorii luxusních bytů je naopak zájemců více než dost. Pro developery bývá ovšem alokace prostředků na vybudování luxusních novostaveb problematičtější a majetná klientela tak stále vybírá jen z mála.

Trh s luxusními novostavbami se rozvíjí pomalu

Říkáte si, že nových bytů se staví ohromné množství a jsou mezi nimi přirozeně i ty velkometrážní v nadstandardní výbavě? Máte pravdu, ale takové byty nejsou považovány za luxusní. „Developeři i solventní zákazníci si představují luxusní byty jako nemovitost za prodejní cenu od 10-12 milionů korun výše při ceně od 80 000 Kč za metr čtvereční,“ uvedla nás do poměrů na trhu s luxusními realitami Michaela Čapková z portálu Realcity.cz.

Realcity.cz provozuje i specializovaný časopis a sesterský portál www.luxusní-nemovitosti.cz, kde najdete adresář developerů a projektů z oblasti luxusních a designových nemovitostí. Praktické vyhledávání poslouží snadné orientaci v současné nabídce a pomůže zájemcům udělat si jasnější představu o situaci na trhu.

Vyplatí se luxusní byt jako investice?

Luxusní bydlení může sloužit nejen pohodlnému bydlení na té nejvyšší úrovni, ale jedná se i zajímavou možnost investice do budoucna. Bohužel i tento realitní segment má svá úskalí. Byty s velkou metráží nebo velice specifickým zařízením budou pravděpodobně obtížně prodejné, proto je lepší soustředit se spíše na skvosty s menší podlahovou plochou v lukrativních čtvrtích velkoměst. Obecně ale rozumnost investice do luxusních bytů potvrdila i ekonomická krize, při níž si právě přepychové nemovitosti jako jediné udržely svou hodnotu.

S koupí luxusního bytu by ale zájemci neměli otálet. Nedávná měnová intervence České národní banky vyvolala mezi odborníky na finance a reality vzrušenou diskuzi nad dopady tohoto kontroverzního kroku. Velmi pravděpodobné je ovšem zdražení stavebních prací, což povede k nárůstu cen bytů ve vznikajících novostavbách, nebo k růstu úroků z hypoték.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí