Satelity se vylidňují, zájem je o byty ve městech

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Satelitními městečky nazýváme rychle vzniklé obytné komplexy na krajích příměstských obcí. Jejich největší boom byl v 90. letech minulého století. Nyní však zaznamenáváme opačný trend – lidé se ze satelitů znovu „stahují“ do měst. Proč lidé od příměstského bydlení tak rychle upustili a co to znamená pro ty, kteří koupi nemovitosti teprve zvažují, se dozvíte v následujícím článku.

Nejčastější důvody stěhování ze satelitu

  • nutnost dojíždění, problémy s dopravou
  • horší občanská vybavenost (obchody, zdravotnická zařízení, pošty apod.)
  • nedostatečné zázemí pro rodiny s dětmi (školy, školky, možnosti sportovního vyžití)
  • pocit sociální „izolace“, klidný život na vesnici nevyhovuje každému

Finanční aspekty se stírají Bydlení v centrech měst je stálefinančně dostupnější, a tak už není důvod stěhovat se na vesnici jen kvůli nižším nákladům. Neznamená to však, že bychom se vzdali snu na bydlení ve vlastním domku – ten si stále přeje více než 60 % Čechů. Před bydlením v satelitech ale dávají přednost rekonstrukcím staršího domu ve stávající zástavě. Nejlépe se prodávají starší domy v cenové kategorii do 3,5 milionu korun. Náš tip! Právě nyní je vhodná doba pořídit si vlastní bydlení. Důvodem jsou nižší úrokové sazby a dočasné zastavení růstu DPH. Ceny bytů navíc stále mírně klesají. Například byty v Brně zlevnily z loňské průměrné ceny 48 200,- Kč za metr čtvereční na 45 600,- Kč.

Do měst se stěhují celé rodiny Zatímco před časem se zpět do měst stěhovali především pracující členové, nyní se čím dál častěji přesouvají celé rodiny. „Tím vzniká problém s financováním jejich hypoték a odprodejem zčásti splacených nemovitostí,“ řekl nám odborník na reality ze společnosti RE/MAX. Pro zájemce o bydlení v těchto lokalitách se tím naopak otevírají šance výhodného odkupu uvolněných nemovitostí.

Zájem o nové bytyvzrůstá Velkému zájmu se naopak těší nové byty ve městech. Důvodem je především vstřícnější cenová politika developerů oproti předchozím obdobím. Například v developerských projektech v Praze se od začátku roku prodalo více než 1 300 nových bytů, což je o 25 % více než v loňském roce.

Závěrem Především ceny bytů, ale i domů, stále mírně klesají. Na aktuální trend reagují také developeři – oproti loňskému roku lze ušetřit na koupi nové nemovitosti až statisíce korun. Toužíte-li – i přes opačný trend – po bydlení na vesnici, máte štěstí – zde šly ceny dolů ještě výrazněji než ve městech.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí