Lidé chtějí finančně podporovat své rodiče v penzi, více než pětina z nich si to však nemůže dovolit

Komerční sdělení

Kde nepomůže stát, chce pomoci rodina. Většina dotazovaných lidí, kteří mají rodiče v seniorském věku, by chtěla finančně podporovat své rodiče v penzi. Více než 70 % z nich je totiž informováno o výši penze svých rodičů a skoro dvě třetiny z nich se shodují, že tento příjem je pro rodiče zcela nedostačující. Dle názoru všech dotazovaných by z příjmu penze od státu důstojně vyžila necelá desetina seniorů. Vyplývá to z průzkumu společnosti Sodexo v rámci programu „Plníme přání seniorům“ mezi 453 respondenty, kteří mají rodiče v důchodovém věku.

Pouhá pětina seniorů nepotřebuje od své rodiny žádnou podporu. Z této jedné pětiny jen 40 % má dostatečný příjem z důchodu. Zbylých 60 % má kromě penze ještě jiný zdroj příjmu nebo úspory, takže tito senioři jsou schopni své náklady v penzi pokrýt bez pomoci rodiny. Lidé jsou přitom ve většině případů připraveni svým rodičům v penzi pomoci, někteří dokonce poměrně vysokou částkou.

„Díky tomuto průzkumu jsme zjistili, že lidé nejsou vůči svým rodičům v penzi lhostejní a naprostá většina se je snaží podporovat, jak je v jejich silách,“ říká Vendula Kodetová z Diakonie CČE, která je jedním z partnerů programu Plníme přání seniorům, a dodává: „Ne vždy je však mohou finančně podpořit tak, jak by chtěli. V době, kdy mnozí z nich splácí hypotéky, přispívají si sami na vlastní budoucí penzi nebo spoří pro své děti, je další takový výdaj pro rodinu někdy neúnosný.”

Nejčastěji by lidé svým rodičům mohli přispívat částkou mezi 1 – 3 000 Kč. Touto částkou by přispívala čtvrtina z těch, kteří si vůbec mohou nějaký příspěvek dovolit. Nejštědřejší jsou lidé v Jihočeském kraji, více než 5 000 Kč by například svým rodičům přispívalo 15 % z nich. S velkou mezerou pak následuje kraj Moravskoslezský s 6 % a Praha s 5 %. Naopak v sedmi dalších krajích by si tak vysoký příspěvek k penzi svých rodičů nemohli dovolit. Jedná se o Královéhradecký kraj, Karlovarský kraj, Liberecký kraj, Pardubický kraj, Ústecký kraj, Kraj Vysočina a Zlínský kraj.

Více než pětina účastníků průzkumu připustila, že si nemohou dovolit své rodiče finančně podpořit vůbec, ačkoliv by chtěla. Nejmarkantněji je to ve Zlínském kraji, zde nemůže podpořit své rodiče z důvodu nedostatku vlastních financí téměř polovina dotazovaných. Následuje Ústecký kraj s 28 % a Olomoucký kraj s 27 %. Nejlépe jsou na tom Jihočeši, zde by nemohlo svým rodičům přispět pouze 11 %, dále lidé z Karlovarska (13 %) a Středočeši (14 %).

O programu Plníme přání seniorům:

Program Plníme přání seniorům je projekt společnosti Sodexo, která se snaží ve spolupráci s Diakonií ČCE a Asociací poskytovatelů sociálních služeb podporovat aktivní stáří a naplňuje tužby a sny seniorů. Cílem programu je splnit přání v hodnotě až 1 500 000 Kč. Do programu se přihlásilo se svým přáním celkem 327 seniorů a zařízení pro seniory, z nich bylo vybráno 40 přání, na která v současné době běží veřejná sbírka, a to do 30. 6. 2013. Sodexo přitom zdvojnásobuje každý příspěvek do veřejné sbírky. Přispět lze prostřednictvím výše zmíněných webových stránek, kde jsou medailonky a popis přání všech vybraných seniorů. Platit lze prostřednictvím kreditní karty, převodu na bankovní účet nebo webu Zapakatel.cz.

O Sodexo

Sodexo v České republice

Od roku 1992, tedy od doby, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 1560 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).

Sodexo, světová jednička v řešeních pro kvalitu každodenního života

V Sodexo věříme, že kvalita každodenního života přispívá k rozvoji jednotlivců a zvyšuje výkonnost firem a organizací. S ohledem na tuto naši filozofii jsme se od doby našeho založení Pierrem Bellonem v roce 1966 postupně stali strategickým partnerem společností a institucí, které kladou důraz na výkonnost a tělesnou a duševní pohodu zaměstnanců. Všech 413.000 zaměstnanců skupiny Sodexo v 80 zemích sdílí společný zájem na poskytování kvalitních služeb a vytváří, řídí a dodává jedinečnou nabídku řešení motivace a služeb na míru. V Sodexo jsme vytvořili zcela nový obchodní model poskytování služeb, který přispívá ekonomickému, sociálnímu a enviromentálnímu rozvoji regionů a zemí, v nichž jako skupina působíme.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí