Pracujte bez obav

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Pracovní právo v České republice konstatuje, že při výkonu povolání je každý pracovník zodpovědný za své jednání, a to i v rovině finanční. Různé nehody, které se čas od času stanou každému, pak musí zaměstnanec uhradit v plné výši, i když škoda vznikla zaměstnavateli či třetím osobám „úplně blbou náhodou“. Naštěstí v současnosti existuje několik pojistných produktů, které mohou snížit riziko finančního zruinování na minimum.

Základní dělení

Odpovědností pojistky se nejčastěji dělí do dvou základních kategorií. Pojmem pojistka na blbost laik většinou myslí pojištění za škodu v občanském životě, která se vztahuje na mimopracovní události. Podle statistik českých pojišťoven bývá nejčastější plnění v této kategorií za nechtěně poničené zboží v obchodech, zejména toho křehkého jako jsou skleněné výrobky a lahve s alkoholem.

Druhou skupinou jsou pojištění odpovědnosti z výkonu povolání. Tento typ pojistného produktu se vyplatí zaměstnancům, či osobám samostatně výdělečně činným, které při výkonu povolání mohou způsobit újmu na zdraví, škodu finanční či materiální zaměstnavateli či třetím osobám.

Faktory ovlivňující výši pojistného

Roční náklady se ve většině případů odvíjejí od náročnosti vašeho povolání a hlediska potenciálních škod. Je pravděpodobné, že květinářka bude mít výši pojistného mnohem nižší než lékař či specialista na plynové kotle. Dalším faktorem je, zda pojištění odpovědnosti za škodu také zahrnuje řízení dopravního prostředku. Řidiči z povolání se statisticky vystavují vyššímu riziku než ostatní, což se odrazí i ve výši ročního plnění.

Roční náklady taktéž ovlivňuje výše maximálního plnění a procentní spoluúčast na škodě ve smyslu, čím vyšší limit plnění a čím nižší procentní spoluúčast, tím vyšší roční pojistná částka. Limity se v závislosti na instituci a produktové nabídce mohou lišit, ale v průměru se může zájemce pojistit od 60 000 – 700 000 Kč. Spoluúčast pak bývá stanovena od jednoho tisíce korun do 25 % ze škodné částkyza nehodu.

Krácení plnění

Pojišťovna či ústav, se kterým má klient uzavřenou smlouvu, vždy zkoumá okolnosti nehody. Plnění může být kráceno v případech, kdy se prokáže závažné porušení předpisů bezpečnosti práce (nejčastěji požívání alkoholu na pracovišti), nebo klient referuje o škodní události diametrálně rozdílně, než se nehoda prokazatelně stala.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí