Možnosti pokrytí krátkodobého nedostatku financí

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Ocitli jste se v krátkodobých finančních nesnázích? Vznikly vám nenadálé výdaje na nákup vybavení do domácnosti, přišli jste náhle o zaměstnání nebo jste placeni nepravidelně? Pak jste se možná již setkali s podobným problémem. Srovnali jsme pro vás nejčastěji využívané finanční produkty s tzv. finskou půjčkou, která je přímo určená pro překleknutí krátkodobého nedostatku financí.

Přečerpání kreditu na platební kartě

Výhody produktu:

Hlavní výhodou je jednoduchost získání úvěru – prostým přečerpáním zůstatku na debetní kartě nebo použitím karty kreditní. Jen u některých debetních karet je možné jít do mínusu, tzv. kontokorentu, který je předem daný. Kreditní karty jsou přímo spojeny s revolvingovým úvěrem – tedy můžete postupně splácet a zároveň dále čerpat úvěr.

Nevýhody oproti finské půjčce:

U kreditních karet se platí roční poplatky za vedení účtu a naskakuje tu úrok odstupňovaný podle počtu dní, na které si půjčujeme. Celkové náklady na půjčku tak nejsou zcela transparentní, zatímco u finských půjček vidíte ihned, kolik bude činit poplatek. Žádné úroky vám nenaskakují.

Nákup zboží na splátky

Výhody produktu: Komfortní řešení při nákupu určitého zboží. Úvěrovou smlouvu podepíšete hned v obchodě a sami si nastavíte, kolik měsíců a po jakých částkách budete splácet. Podle toho se určí výše úroku – například lednici v hodnotě 20 000,- Kč bude klient splácet zhruba 24 měsíců po tisícovce. To znamená, že hned vidí, o kolik půjčku přeplatí.

Nevýhody oproti finské půjčce: Uzavření smlouvy je vázáno na nákup určitého zboží. Pokud byste chtěli splatit celou půjčku naráz a ne stanoveným splátkovým kalendářem, často na tom proděláte. U rychlých půjček uzavíraných přes internet vás nikdo nepenalizuje za předčasné splacení.

Osobní bankovní půjčka

Výhody produktu: Jedná se o půjčku tzv. na cokoliv. Banka se vás nebude ptát, na co si půjčujete a ani úrok není příliš vysoký. Naráz vám půjčí více peněz, než u finské půjčky, která se zpravidla poskytuje do maximální výše 20 000,- Kč.

Nevýhody oproti finské půjčce: K získání půjčky je třeba návštěvy finanční instituce. Ta prověřuje vaše příjmy a poskytnutím půjčky se stáváte dlužníky registrovanými v příslušném rejstříku. Půjčky bez registru jsou proto snazším řešením pro ty, kteří potřebují půjčit jen malé částky na kratší časový úsek. Finské půjčky se standardně poskytují maximálně na 31 dní – s možnostíprodloužení o další dny.

Závěr: Záleží na vás, jaký finanční produkt bude vyhovovat nejvíce vaší schopnosti splácet. Co se týče komfortu uzavírání smlouvy a celého procesu půjčky, vedou krátkodobé finské půjčky bez nutnosti dokládání výše příjmu. Peníze máte na účtu do hodiny, resp. do druhého dne – u půjček nad 5 000,- Kč.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí