Nejvíce se poptává stavebnictví, roste hlavně IT

Komerční sdělení

Poptávkovým serverům vévodí odvětví stavebnictví. V prvním čtvrtletí roku 2013 poptávali uživatelé především stavebnictví a stavební materiály. Následují poptávky po dřevě, službách a ty z odvětví auto-moto. Vůbec největší nárůst oproti předchozímu roku pak zaznamenala sekce IT – o 133%.

Čtvrtletní srovnání počtu poptávek ukázalo, že stavebnictví bylo v prvním kvartále na poptávkových serverech nejčastěji poptávaným odvětvím. Návštěvníci zadali od ledna do března téměř 10 700 poptávek, a to jak v sekci stavebnictví, tak stavebních materiálů. Tato odvětví byla nejsilnějšími i předchozí rok. Potvrzuje se také nedávný průzkum ePoptávka.cz Zeitgeist, který ukázal, že lidé na webu nejčastěji vyhledávají právě tyto dvě odvětví.

Třetím nejčastěji poptávaným artiklem je dřevo, dále služby a auto-moto. Právě zájem o automobilové odvětví naznačuje sezónní trend, kdy lidé po zimě vyhledávají servis, plánují koupi náhradních dílů či auta. „Jaro je pro většinu majitelů osobních automobilů dobou oprav. Neřeší se ale jenom opravy a přezutí pneumatik, ale také prodej či koupě auta. Stejné je to u motocyklů, těm ovšem na rozdíl od aut, které jsou v provozu celoročně, sezóna opravdu začíná. Obdobné je to s poptávkou po dřevě. Ta byla silná i minulý rok a je zčásti dána také sezónnosti. Lidé po zimě plánují opravy domů, zahrad, ale také renovace bytů,“ říká ředitel ePoptávka.cz, Otto Kočí.

Vůbec největší nárůst poptávek oproti roku 2012 zaznamenalo odvětví IT, sekce počítačů. Počet poptávek vzrostl o 133%, z 350 na téměř 900. „Sektor IT zažívá celosvětově již několik let růst a lze předpokládat, že tomu tak bude i nadále. Jsme informační společností a tento trend, kdy nás technologie obklopují čím dál více, se bude prohlubovat. Firmy, ale i domácnosti si budou muset neustále udržovat určitou technologickou úroveň,“ vysvětluje současný trend růstu zájmu o počítače Otto Kočí. Větší zájem projevují návštěvníci také o dřevo. Nárůst je zde o 50 %. Výraznou změnou je i rostoucí poptávka po výrobcích či elektronice.

Přehled poptávek na serveru ePoptávka.cz

Největší meziroční růst na ePoptávka.cz – Q1
1. IT počítače
2. Dřevo
3. Výrobky
4. Stavební materiál
5. Elektronika
Nejvíce zadaných poptávek – Q1
1. Stavebnictví
2. Stavební materiály
3. Dřevo
4. Služby
5. Auto-moto

O společnosti B2M.CZ

Společnost B2M.CZ, která je vlastníkem systému ePoptávka.cz, je specialistou na B2B on-line poptávkové výběrové řízení. Kromě České republiky působí i na Slovensku, v Polsku a Maďarsku. Na všech trzích dosahuje postavení lídra ve své oblasti. Cílem společnosti B2M.CZ je poskytovat vysoce kvalitní a cenově nenáročné služby s maximální orientací na potřeby firem a podnikatelů. Více informací naleznete na www.b2m.cz a také na www.ePoptavka.cz.

To, že je služba ePoptávka.cz efektivní a stále oblíbenější, dokazují i konkrétní počty poptávajících. Od doby, kdy společnost v roce 2004 vstoupila na český trh, počet poptávajících každoročně narůstá o desítky procent. Službu využívají především malé a střední firmy, státní instituce i živnostníci. Poptávající oceňují zejména rychlost, jednoduchost a výhodnost systému výběrového řízení, které portál svojí podstatou nabízí. Používání systému ePoptávka.cz je pro ně bezplatné a přitom ještě mohou při samotném nákupu ušetřit až 30 % průměrné ceny.

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí