Pokles podnikatelského a spotřebitelského optimismu

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V prosinci loňského roku klesla důvěra v ekonomiku meziměsíčně o 1,1 bodu, a to především kvůli poklesu spotřebitelské důvěry. Podnikatelský optimismus klesl o 0,4 bodu, spotřebitelský o 3,7 bodu. V porovnání s prosincem roku 2006 je důvěra v ekonomiku o 4,4 bodu nižší. Důvěra podnikatelů klesla meziročně o 1,6 bodu a spotřebitelů o 15,8 bodu.

Průmyslníci hodnotili celkovou ekonomickou situaci vloni v prosinci mírně hůře, ale zlepšilo se hodnocení výrobní činnosti. Také hodnocení celkové i zahraniční poptávky bylo v prosinci méně příznivé. Nadále si však drží vysokou úroveň. Pro příští tři měsíce očekávají respondenti pokračování příznivého vývoje výrobní činnosti i zaměstnanosti. Očekávání celkové ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců je však nižší než v listopadu. **Důvěra v průmysl meziměsíčně klesla o 0,7 bodu, v meziročním srovnání je však o jeden bod vyšší. **

Investice ve zpracovatelském průmyslu by letos měli dosáhnout zhruba o osm procent vyšší úrovně než vloni. Směřovat budou do obnovy a modernizace původního zařízení a provozů i do rozšíření výrobních kapacit.

Stavebníci slevili z vysokého hodnocení ekonomické situace, jak ji viděli v listopadu. Naopak hodnocení současné celkové poptávky se zvýšilo. Pro příští tři měsíce po sezonním očištění předpokládají příznivý vývoj zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami odhadují na téměř devět měsíců. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři měsíce je stejné jako v listopadu, pro období příštích šesti měsíců jsou nepatrně nižší. Celkově se důvěra stavebníků ve vlastní obor meziměsíčně zvedla o tři body na nejvyšší hodnotu v historii jejího sledování. Je o 3,5 bodu vyšší než v prosinci 2006.

Obchodníci si v konci roku zachovali optimismus a i v prosinci hodnotili svou současnou ekonomickou situaci vysoko. I když ve srovnání s listopadem se jejich hodnocení snížilo. Očekáváni vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců (budou sezonní výprodeje) se zvýšila, pro příštích šest měsíců jsou ale nižší. Indikátor obchodnické důvěry klesl v prosinci meziměsíčně o tři body, stále se však drží vysoko. V meziročním srovnání je o pět bodů vyšší.

Největšími pesimisty byli spotřebitelé. Oproti listopadu očekávali v prosinci loňského roku pro příštích dvanáct měsíců zhoršení celkové ekonomické situace a hlavně své finanční situace. Mírně se zhoršila i dlouhodobě příznivá očekávání nezaměstnanosti. Snížil se podíl respondentů, kteří chtějí spořit. Indikátor spotřebitelské důvěry se meziměsíčně snížil o 3,7 bodu na nejnižší hodnotu od dubna 2004. V meziročním srovnání je nižší o 15,8 bodu. Zdroj: Česká hospodářská komora

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí