EU bude moci překračovat rozpočtové limity

Komerční sdělení

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Země Evropské unie budou moci kvůli současné finanční krizi překračovat limity rozpočtových deficitů. Podle zástupců čtyř největších zemí EU, kteří se na tom dohodli v sobotu v Paříži, je nynější krize tak vážná, že je možné tolerovat i volnější výklad přísných rozpočtových pravidel.

Rozpočtová pravidla jsou zakotvena v Paktu stability a růstu. V roce 2005 si ovšem členové unie prosadili, že tato pravidla je možné za určitých okolností zmírnit. V úvahu to připadá jen v situaci, kdy členská země padne za oběť mimořádných událostí, které jsou mimo její kontrolu. Za takovou událost se teď považuje právě současná krize.

Od roku 2005 je to poprvé, co se členové EU odvolávají na tento dodatek a budou jej chtít použít v praxi. „Uplatňování Paktu stability a růstu by mělo odrážet mimořádné okolnosti, v nichž se teď nacházíme,“ řekl francouzský prezident Nicolas Sarkozy, který schůzku svolal. Spolu s ním v Paříži jednali i zástupci Británie, Německa a Itálie.

Proti uvolnění rozpočtových pravidel nic nenamítají prezident Evropské centrální banky (ECB) Jean-Claude Trichet, předseda takzvané euroskupiny Jean-Claude Juncker ani předseda Evropské komise José Manuel Barroso, kteří se schůzky rovněž zúčastnili. Ti podepsali dokument, v němž se předpokládají podobné ústupky.

Sobotní schůzka nicméně ukázala, že Evropská unie zřejmě nepůjde stejnou cestou jako Spojené státy. Jejich Kongres schválil plán stabilizace tamního finančního systému, na jehož revitalizaci USA chtějí použít až 700 miliard dolarů (asi 12 bilionů Kč). Místo toho chce EU zajistit potřebnou likviditu a na řešení krize spolupracovat. Každá z členských zemí ale bude zodpovědná za svůj vlastní finanční systém.

Jako zásadní se jeví návrh, aby banky pozměnily pravidla oceňování aktiv tak, aby lépe odrážela tržní hodnotu, ale i to, že je obtížné některá aktiva hned prodat. Jedním z návrhů je také snaha více sladit pravidla pro poskytování garancí za bankovní vklady. To je hlavně odpověď na postoj Irska, které se zaručilo za všechny vklady v bankách, takže mnoho obyvatel Británie začalo přesouvat vklady právě do poboček irských bank.

„Ještě před koncem roku předložíme legislativní návrh, jehož smyslem bude vylepšení současných pravidel ohledně vkladů. Zaručíme tak lepší konvergenci mezi národními systémy,“ řekl Barroso. Cílem je rovněž zlepšit dohled nad bankami v celé Evropské unii.

Francie by téměř jistě byla jednou z prvních zemí, která by z uvolnění rozpočtových pravidel měla prospěch. Pravidla stanoví, že země musí mít deficit rozpočtu pod třemi procenty hrubého domácího produktu, zatímco u veřejného zadlužení činí limit 60 procent HDP.

Francouzský ministr rozpočtu Eric Woerth v pátek poprvé potvrdil, že francouzská ekonomika je technicky v recesi. Ekonomové k tomu dodávají, že oficiální vládní cíle mít v letošním a příštím roce rozpočtový deficit 2,7 procenta HDP jsou příliš optimistické.

Pokud se teď pravidla Paktu stability a růstu zmírní, bude to především znamenat, že Francie se vyhne trestu, který by za porušení pravidel jinak přišel.

Výrazný hospodářský útlum kvůli finanční krizi nezažívá jen Francie, ale i další země Evropské unie. Některé z nich dokonce budou mít značné náklady se sanací bank, jichž se krize tvrdě dotýká. Za své banky už se nějakým způsobem postavilo Německo, Británie, Nizozemsko, Lucembursko a Belgie, a každá z těchto zemí bankám poskytla miliardy eur.

Zdroj: ČTK

Komerční sdělení

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí