Poradna: Zaměstnání v invalidním důchodu druhého stupně

štítky Invalidita Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Daniel: Byl mi přiznán invalidní důchod druhého stupně. Mám sice zdravotní problémy, ale chtěl bych pracovat. Zajímalo by mě, jak to mám se zdravotním a sociálním pojištěním? Jaká pravidla by pro mě platila, kdybych se nechal zaměstnat?

Doba pobírání invalidního důchodu prvního a druhého stupně se nehodnotí pro budoucí výpočet starobního důchodu jako náhradní doba pojištění, proto se předpokládá, že budou příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně pracovat. Samotné pobírání invalidního důchodu druhého stupně tedy nezakládá účast na sociálním pojištění a pobíráním invalidního důchodu druhého stupně se nezvyšuje doba pojištění pro výpočet starobního důchodu. Doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně se však jako náhradní doba pojištění hodnotí.

TIP: Kalkulačka invalidního důchodu v roce 2024

Vyřešen pojistný vztah u zdravotní pojišťovny

Všichni invalidní důchodci mají vyřešen pojistný vztah u své zdravotní pojišťovny. Pro účely placení zdravotního pojištění se považují za státní pojištěnce a zdravotní pojištění za ně platí stát. Jako invalidní důchodce máte u své zdravotní pojišťovny vše v pořádku.

Limitem pro zaměstnání je zdravotní stav

I invalidní důchodci druhého stupně mohou mít vlastní příjem ze zaměstnání či podnikání, ale vykonávané zaměstnání by svým rozsahem, náplní a náročností mělo odpovídat zdravotnímu stavu. Zaměstnaní invalidní důchodci však nejsou osvobozeni od daní ze mzdy. Výpočet daně z příjmu fyzických osob, sociálního pojištění a zdravotního pojištění závisí na tom, zdali je zaměstnání vykonáváno na klasickou pracovní smlouvu nebo na některou z pracovních dohod a výši mzdy nebo odměny.

Není omezena výše příjmu

Výše příjmu není pro výdělečně činné invalidní důchodce nijak omezena. V zaměstnání nebo v podnikání jsou invalidní důchodci omezeni svým zdravotním stavem. Dosahovaná mzda či zisk neovlivňuje výši invalidního důchodu. Z důvodu výdělku se tedy invalidní důchod nekrátí.

Daňová sleva na invaliditu

Na doplnění uvádím, že invalidní důchodci druhého stupně mají při výpočtu čisté mzdy nárok na daňovou slevu ve výši 210 Kč měsíčně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí