Poradna: Práce na zkrácený úvazek a podpora v nezaměstnanosti

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Sofie: Poslední tři roky jsem pracovala pouze na zkrácený úvazek. Nyní jsem obdržela od zaměstnavatele výpověď, protože pro mě již nemá práci. Jaká výpovědní lhůta platí pro zkrácené úvazky? Budu mít nárok na podporu v nezaměstnanosti a jak bude vysoká, když jsem pracovala pouze na zkrácený úvazek?

Pracovní poměr může být vždy ukončen pouze v souladu se zákoníkem práce. Pokud Vám zaměstnavatel dal výpověď pro nadbytečnost dle § 52, písmene c) zákoníku práce, potom Vám běží klasická dvouměsíční výpovědní lhůta, která začíná běžet od prvního dne následujícího měsíce po doručení výpovědi. Jestliže jste obdržela výpověď nyní v lednu, tak Vám pracovní poměr poběží až do konce března. Z důvodu práce na zkrácený úvazek nedochází ke zkrácení výpovědní lhůty.

Nárok na podporu v nezaměstnanosti

Pro možnost pobírání podpory v nezaměstnanosti je nutné získat dobu pojištění alespoň v rozsahu 12 měsíců v posledních dvou letech. Vzhledem k tomu, že jste v posledních třech letech pracovala, tak máte na podporu v nezaměstnanosti nárok.

Částka podpory v nezaměstnanosti

V prvních dvou měsících náleží podpora v nezaměstnanosti ve výši 65 % předchozího rozhodného příjmu, v dalších dvou měsících potom ve výši 50 % předchozího rozhodného příjmu a následující měsíce ve výši 45 % předchozího rozhodného příjmu. Doba nároku na podporu v nezaměstnanosti činí 5 měsíců, 8 měsíců nebo 11 měsíců v závislosti na věku žadatele o podporu v nezaměstnanosti. V dotazu neuvádíte Váš důchodový věk. Pokud však máte důchodový věk nižší než 50 let, tak máte nárok na podporu v nezaměstnanosti po dobu 5 měsíců, občané ve věku 50 let až 55 let mohou pobírat podporu v nezaměstnanosti nejdéle 8 měsíců a lidé nad 55 let již mohou podporu v nezaměstnanosti dostávat na účet 11 měsíců.

Žádný speciální výpočet u zkráceného úvazku

Z důvodu předchozí práce na zkrácený úvazek tedy nedochází k nějakému méně výhodnému výpočtu podpory v nezaměstnanosti. Výpočtová formule je vždy stejná. Z důvodu práce na zkrácený úvazek jste však měla nižší hrubou mzdu, než kdybyste pracovala na plný úvazek a z tohoto titulu budete mít nižší i podporu v nezaměstnanosti.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí