Poradna: Platím alimenty, mám nárok na nižší daně ze mzdy

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Adam: Musím platit alimenty bývalé přítelkyni. Co mám udělat, aby mi byly sníženy daně a dostával na účet vyšší částku? Nelze alimenty srážet přímo z hrubé mzdy?

Mzdovou účetní je zaměstnanci sražena daň z příjmu fyzických osob, sociální pojištění a zdravotní pojištění. Při výpočtu daně z příjmu se uplatňují daňové slevy, přičemž každý zaměstnanec s podepsaným prohlášením k dani má nárok na daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč. Žádná speciální daňová sleva z důvodu platby alimentů není legislativou stanovena. Rovněž při výpočtu sociálního pojištění a zdravotního pojištění nebudete mít nárok na nějaké zvýhodnění z důvodu placení alimentů na dvě děti.

Sazby daně z příjmu fyzických osob a povinného pojistného

Na dani z příjmu fyzických osob tedy zaplatíte 15 % z hrubé mzdy (23% sazba daně platí až pro velmi nadstandardní mzdy), přičemž částka daně je ponížena o daňovou slevu na poplatníka v částce 2570 Kč. Sazba zdravotního pojištění placeného zaměstnancem je 4,5 % a sazba sociálního pojištění je 6,5 %. Během roku se odvádí zálohová daň z příjmu fyzických osob, která se odečte od vypočtené roční daňové povinnosti. Pokud uplatníte v ročním zúčtování daně nějaké daňové nezdanitelné položky (např. odpočet doplňkového penzijního spoření nebo odpočet životního pojištění), tak budete mít nárok na daňovou vratku. Zaplacené sociální a zdravotní pojištění během roku nelze obdržet zpět.

TIP: Kalkulačka čisté mzdy

Nemocenské pojištění od roku 2024

Na doplnění uvádím, že od příštího roku se zvýší zdanění všem zaměstnancům, neboť z hrubé mzdy bude nově odváděno nemocenské pojištění v sazbě 0,6 % z dosahované hrubé mzdy. Rovněž při výpočtu nemocenského pojištění nebude hrát roli, že platíte alimenty na dvě děti.

Závěrem

Placení alimentů na dvě děti Vám žádnou speciální daňovou úlevu nepřináší. Zdanění mzdy budete mít stejné jako ostatní zaměstnanci. Alimenty se vždy platí až z čisté mzdy inkasované na bankovní účet (tedy z částky po zdanění), nelze alimenty srážet přímo z hrubé mzdy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí