Poradna: Školkovné za rok 2023 v ročním zúčtování daně

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Simona: V posledních letech jsem si snižovala roční daň o školkovné na dceru, která je však nyní od září v první třídě. Navíc jsem četla o nějakém rušení této slevy. Snížím si za letošní rok nějak daň z příjmu nebo už ne?

Za rok 2023 je možné při splnění zákonných podmínek snížit roční daň z příjmu fyzických osob o školkovné. Rušení slevy školkovného se týká až příštího zdanitelného období, tedy roku 2024. Za rok 2023 zaměstnanci uplatní nárok na školkovné v ročním zúčtování daně, kdy doručí mzdové účetní příslušné potvrzení od školky. OSVČ uplatňují školkovné vždy až za celý kalendářní rok v daňovém přiznání. Školkovné může uplatnit vždy pouze jeden z rodičů, při nejasnostech je výhodnější, když školkovné uplatní rodič s vyšší hrubou mzdou nebo vyšším hrubým ziskem. Důvodem je skutečnost, že školkovné snižuje vypočtenou daň z příjmu do nuly a školkovné není, narozdíl od daňového zvýhodnění, důvodem pro čerpání státního daňového bonusu.

TIP: Kalkulačka čisté mzdy

Částka školkovného za rok 2023

V zákoně o dani z příjmu je stanoveno, že maximální částka školkovného je na úrovni platné minimální mzdy v daném kalendářním roce. V letošním roce činí minimální mzda 17300 Kč, proto je možné snížit roční daň z příjmu maximálně o 17300 Kč na každé dítě. Na dvě děti ve školce je tedy možné za rok 2023 uplatnit školkovné v částce 34600 Kč.

Návštěva školky pouze po část roku nevadí

Nárok na školkovné mají i rodiče dětí, které chodily do školky pouze po část roku, což je i případ Vaší dcery, neboť od září nastoupila do první třídy. V podobné situaci jsou rodiče, jejich dítě začalo právě do školky chodit od záři, i ti mají nárok na školkovné za rok 2023.

Závěrem

Rozhodně si tedy požádejte ve školce o příslušné potvrzení, které následně začátkem příštího roku doručte mzdové účetní nebo přiložíte k daňovému přiznání jako přílohu. Zaměstnancům z důvodu uplatnění školkovného vzniká nárok na daňovou vratku, kterou obdrží po provedeném ročním zúčtování daně a mají následně vyšší výplatu po provedeném ročním zúčtování daně, neboť roční daňová povinnost je nižší než činí součet zaplacených daňových záloh během roku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí