ČNB nechává sazby bez změny, hrozí nová inflační vlna?

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro mnohé překvapivé rozhodnutí České národní banky. Většina analytiků očekávala, že ČNB přistoupí ke snížení sazeb tak jako polská centrální banka nebo maďarská centrální banka. Výsledky hlasování ukázaly, že pět bankéřů bylo pro zachování sazeb, zatímco dva chtěli již sazby snížit. Co můžeme čekat od tohoto kroku?

Recese

Hlavním důvodem, proč by ČNB měla sazby snižovat, je špatný výkon české ekonomiky. HDP se za třetí čtvrtletí snížilo o 0,6 % podle Českého statistického úřadu. Vyhlídky nejsou radostné. Nová prognóza ČNB upravuje vyhlídky směrem dolů. Tento rok se česká ekonomika zmenší o 0,4 % namísto dříve predikovaného růstu 0,1 % a příští rok jsme měli zažít růst 2,3 %. Nová prognóza ČNB nyní počítá jen s růstem 1,2 %. Osobně očekávám, že i tento nově zmenšený výhled je značně optimistický. Německá ekonomika má strukturální problémy, které se nevyřeší v krátkodobém horizontu. Spíš naopak. Jelikož Německo je náš největší obchodní partner, německé problémy budou brzdit českou ekonomiku.

Samozřejmě z tohoto pohledu rozhodnutí ČNB nedává moc smysl. Jestli se ekonomická situace objektivně zhoršuje, tak ČNB by měla ekonomiku stimulovat, a ne dusit.

Strach z inflace

Rozhodnutí ČNB ukazuje, že víc než obavy z recese převážily obavy z inflace. ČNB sazí na velký pokles inflace od ledna 2024. Tento pokles je však dán hlavně matematicky, protože se sníží srovnávací základ pro výpočet inflace. Inflace nominálně klesne, ale to nebude znamenat, že zdražování se zastaví. Již nyní se ukazuje, že cena elektřiny znovu zdraží pro koncové uživatele. Stejně tak začnou platit vyšší odvody pro OSVČ. Ty si budou muset nechat dražší náklady nechat zaplatit od zákazníků. Navíc nejde jen o situaci v Česku. Situace na Blízkém východě může kdykoliv zvednout ceny ropy a plynu. Cena zemního plynu bude záviset i na průběhu topné sezony. Inflace může chytnout druhý dech.

Pokud je ČNB konzistentní, tak by měla nechat sazby na stejné úrovni po celé první čtvrtletí 2024, aby omezila dopad zdražování na začátku roku. Hlavním prostředkem by mělo být udržet kurz koruny v rozmezí 24 – 24,5 korun za euro.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí