Poradna: Obavy z důchodu nižšího než 14 tisíc

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jaroslava: Kromě výchovy tří dětí jsem celý život pracovala, příjmy jsem měla nízké. Mám zdravotní problémy, ale do předčasného důchodu jsem neodešla a pracuji až do důchodu v příštím roce. Myslela jsem, že bych finančně s důchodem nevyšla, přestože jsem skromná. Myslíte, že budu mít důchod aspoň třeba 14 tisíc?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění, který ve Vašem případě bohužel neznám, takže Vám nemohu provést ani orientační výpočet důchodu v roce 2024. Nicméně výpočtová formule řádného starobního důchodu v roce 2024 je nadále příznivá. Ke značnému zpřísnění došlo u předčasných důchodů a Vy dle formulace dotazu chcete odejít až do řádného starobního důchodu.

Vysoká doba pojištění

V dotazu uvádíte, že jste celý život pracovala a starala se o děti. Z tohoto důvodu byste měla získat vysokou dobu pojištění, neboť se Vám do doby pojištění ovlivňující měsíční částku starobního důchodu bude započítávat jako náhradní doba pojištění studium i právě péče o dítě. Vysoká doba pojištění je pro výpočet starobního důchodu velmi důležitá. Rovněž budete mít při výpočtu starobního důchodu zohledněno výchovné na tři děti.

Částka důchodu při nízké rozhodné průměrné mzdě

I když budete mít nízký osobní vyměřovací základ, tak s velkou pravděpodobností budete mít měsíční starobní důchod vyšší než 16000 Kč.

  • V roce 2024 činí při získání vyšší doby pojištění v rozsahu 45 let a započítání výchovného na tři děti měsíční částku částku 16025 Kč, i když je osobní vyměřovací základ pouze 15000 Kč. I když je průměrná mzda za všechny odpracované roky v současné hodnotě o něco nižší než je aktuální minimální mzda, tak je řádný měsíční starobní důchod vyšší než 16 tisíc korun (při vyšší době pojištění).

Závěrem

Dle zaslaných údajů, tj. získání vysoké doby pojištění a uplatnění výchovného na tři děti, si odchodem do řádného starobního důchodu finančně příliš nepohoršíte (oproti současné mzdě). Výpočtová formule řádného starobního důchodu je i v roce 2024 příznivá a zvýhodňuje lidi s nižšími příjmy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí