Poradna: Kdo zaplatí poplatek na KÚ?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Markéta: S manželem kupujeme dvoupokojový byt. Jak to bude s přepisem na katastru, kolik to aktuálně stojí a kdo to zaplatí?

Podpisem kupní smlouvy není transakce ohledně prodeje bytu ukončena, nutné je provést vklad do katastru nemovitosti na místně příslušném katastrálním úřadu. Poplatek související s podaným návrhem na vklad je 2000 Kč.

Záleží na uzavřené smlouvě

Kdo tento poplatek zaplatí záleží na písemném ujednání v kupní smlouvě, může to být prodávající i kupující nebo rovným dílem. Při koupi nemovitosti prostřednictvím realitní kanceláře bývá zpravidla úhrada poplatku včetně vypracování kupní smlouvy a návrhu na vklad zahrnuta v celkové ceně, kdy kupující i prodávající mají minimum starostí a veškeré povinné záležitosti vyřizuje realitní kancelář.

S návrhem na vklad neotálejte

Rozhodně se nevyplatí s podáním návrhu na vklad nějak čekat a je vhodné ho podat neprodleně po podpisu smlouvy – v souladu s uzavřenými podmínkami, a to zejména s ohledem na převod peněz (např. zdali je využita úschova advokáta…). Vzhledem k tomu, že kupujícímu záleží na urychleném přepisu více než prodávajícímu, tak při nejasnostech platí poplatek za návrh na vklad právě kupující, který chce podat návrh na katastr skutečně co nejdříve a vzhledem k celkové ceně za kupovanou nemovitost není úhrada poplatku za návrh na vklad již tak dramatická.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí