Poradna: Práce od září a měsíční daňové bonusy

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lenka: V září nastupuji do nového zaměstnání po rodičovské dovolené. V měsících září až prosinec budu uplatňovat daňové zvýhodnění na dvě děti (jsem samoživitelka), mzdu budu mít nižší, takže mi vznikne nárok na daňový bonus. Budu ho muset vracet, když budu mít mzdu za září až prosinec pouze cca 100000 Kč?

Za celý kalendářní rok 2023 lze v ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání čerpat daňový bonus pouze v případě, že rozhodný příjem dosahuje šestinásobku minimální mzdy, tedy částky 103800 Kč (17300 Kč × 6 měsíců), jak vyplývá z § 35c, odstavce 4) zákona o dani z příjmu. Částka daňového bonusu, o kterou je vyšší čistá mzda, je rozdílem mezi daňovým zvýhodněním na děti a vypočtenou daní z příjmu.

Měsíční daňové bonusy

V jednotlivých měsících náleží zaměstnanci nárok na daňový bonus, jestliže daňové zvýhodnění na děti je vyšší než vypočtená daň z příjmu a přitom je hrubá mzda alespoň ve výši poloviny minimální mzdy, což je dle formulace dotazu i Váš případ. Výplaty na účet za měsíce září až prosinec budete mít vyšší právě o částku daňového bonusu.

Vracet bonusy nebudete

Z důvodu, že nedosáhnete za rok 2023 rozhodného příjmu nemusíte mít strach, že byste obdržené daňové bonusy za měsíce září až prosinec musela vracet. Dle § 35d, odstavce 6) zákona o dani z příjmu platí, že nárok na obdržené měsíční daňové bonusy se neztrácí.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí