Poradna: Změny u přivýdělku předčasných důchodců

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dana: Prosím o informaci, zdali je pravda, že z důvodu plánované novely si nebudu moci přivydělat ke svému předčasnému důchodu jako dosud 10 tisíc korun měsíčně.

Dle aktuálně platné legislativy platí, že předčasní důchodci nemohou mít až do dosažení řádného důchodového věku příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění. V případě, že by předčasní důchodci takový příjem měli, tak jim po dané období nenáleží výplata předčasného důchodu.

Limit u DPP 10000 Kč a méně

Aktuálně je výše uvedená podmínka splněna např. při práci na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně, přičemž limit se sleduje u každého zaměstnavatele zvlášť a je možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně.

Připravované daňové změny

Připravované daňové změny ovšem počítají se změnami odvodů na sociálním pojištění u dohod o provedení práce od příštího roku. Dle připravovaných změn již nebude možné pracovat na DPP s hrubou odměnou 10000 Kč pro dva zaměstnavatele současně, ale pro jednoho by to mělo být možné. Záležet bude na definitivně schválených daňových změnách. Doporučuji Vám sledovat aktuální legislativní vývoj, např. na našich stránkách se jim budeme věnovat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí