Poradna: Jak moc se mi sníží vdovský důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lenka: Po zemřelém manželovi mám vdovský důchod, chci odejít co nejdříve do předčasného důchodu. Prý se mi sníží vdovský důchod. O kolik? A když odejdu až do řádného důchodu v říjnu letošního roku, jak to bude?

V případě, že jsou splněny podmínky pro výplatu dvou státních důchodů, potom se v plné míře vyplácí pouze vyšší z těchto dvou důchodů a z nižšího důchodu náleží pouze polovina procentní výměry důchodu. Ve většině případů je nižší vdovský důchod, proto dochází k jeho krácení.

Praktický příklad

Paní AB má přiznaný vdovský důchod po zemřelém manželovi ve výši 12220 Kč (základní výměra 4040 Kč + procentní výměra 8180 Kč). V případě, že bude paní AB přiznán předčasný důchod ve výši 18800 Kč, tak se bude v plné míře vyplácet předčasný důchod a z vdovského důchodu paní AB zůstane 4090 Kč (8180 Kč × 50 %). Souhrnný důchod paní AB by byl 22890 Kč.

TIP: Kalkulačka vdovského důchodu

Předčasný nebo řádný důchod nerozhoduje

Vliv na výpočet při souběhu dvou důchodů nemá, zdali jedním z důchodu je řádný nebo předčasný důchod. Ať už odejdete do předčasného důchodu nebo řádného důchodu, tak se uplatní pravidla pro souběh dvou důchodů. Samozřejmě byste však až do doby přiznání starobního důchodu pobírala vdovský důchod v plné výši. Rozhodnutí o termínu odchodu do starobního důchodu je tedy vhodné přizpůsobit i této variantě. I když odejdete do důchodu v listopadu, tak se na Vás bude vztahovat mimořádná červnová valorizace.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí