Recese pomalu přichází

štítek Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Ekonomická recese dorazí nejdříve do USA, protože zvedání sazeb na americkém dolaru je vždy doprovázené novým ekonomickým cyklem. Současná situace je sice hodně ojedinělá kvůli covidu v porovnáním s předchozím krizemi zapříčiněným zvedáním úrokových sazeb. Nic to však nemění na tom, že i dnes zvyšování sazeb v USA způsobí recesi.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Inflace nahrazená recesí

V letošním roce byla hlavním ekonomickým tématem inflace. Zatímco v USA je její dynamika už silně zpomalená, v Evropě je ještě daleko od toho, aby se dostala pod kontrolu Evropské centrální banky. Spojeným státům se povedlo inflaci zkrotit především zvyšováním úrokových sazeb na dolaru. Inflace přesto pomalu ale jistě ukrajuje kupní sílu Američanů, což se projeví zpomalováním růstu ekonomiky USA, která přejde do recese.

Recese v USA v pololetí roku 2023

V tomto duchu vystoupil v americké televizní stanici CNBC Jamie Dimon, výkonný ředitel velké investiční banky JP Morgan. Podle jeho slov dojdou občanům úspory v polovině příštího roku. Američané nahromadili na svých účtech přes 1,5 bilionu dolarů, který pochází ze státní pomoci během koronavirové pandemie. Jakmile skončila covidová omezení, rozhodli se tyto peníze utratit. Chuť utrácet u Američanů nepolevuje, jenomže úspory jim mají dojít v řádu několika měsíců.

Nejvyšší sazby a kryptoměna

Jamie Dimon se vyjádřil i k dalšímu velmi sledovanému tématu, jímž je maximální úroková sazba na dolaru. Osobně počítá se zhruba 5 %, avšak ani toto číslo nemusí na potlačení inflace stačit. Maximální sazba bude mít na recesi přímý dopad. Čím větší bude, tím víc roste pravděpodobnost hluboké recese. Dobrou zprávou je, že Dimon nevnímá jako riziko pro světovou ekonomiku pád kryptoměn, protože ty zůstávají marginálním finančním aktivem. Celé interview zakončil konstatováním, že americký bankovní systém v čele s JP Morgan je v dobré kondici, bankovní krize zemi nehrozí. Doufejme tedy, že se Dimon neplete. Bankovní krize by totiž byla nejhorším možným scénářem pro rok 2023

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí