Jeff Bezos nabádá k šetření

štítek Měnová politika přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Velmi zajímavé interview poskytl americké televizní stanici CNN jeden z nejbohatších lidí na planetě a vlastník 9,78 % akcií Amazonu Jeff Bezos. Velká část rozhovoru se vedla na téma, jak Bezos plánuje rozdat nadacím své velké jmění. Jeho hlavní starostí je boj proti klimatické změně, kterou chce podpořit 10 miliardami dolarů. Většina diváků si ovšem z rozhovoru odnesla jiný vzkaz.

Šetřete a zbytečně neutrácejte

Bezosova rada obyčejným lidem nemohla být explicitnější. V rozhovoru posluchače nabádal, aby odložili nákup nové televize nebo nového auta a snažili se vytvořit si zásoby. Důvodem je zhoršující se makroekonomická situace. Tento vzkaz působí podivně, protože se zrovna blížíme období tzv. Black Friday, které je na Amazonu pověstné. Jestliže hlavní akcionář největšího internetového prodeje v USA vybízí v nadcházejících dnech ke zdrženlivosti, není to jen tak.

Akciím Amazonu se nedaří

Pokud se celý vzkaz zasadí do kontextu současného hospodaření společnosti, je jeho obsah ještě překvapivější. Amazonu se na americké burze nedaří. Jeho akcie od začátku roku odepsaly přes 49 %, což je na tak velkou stabilní firmu hodně. Amazon zredukoval odhad tržeb na poslední letošní čtvrtletí z 155 na 140 miliard dolarů. Na krizi se rozhodl reagovat snížením počtu zaměstnanců a propustil 10000 lidí. Jakkoliv číslo vypadá hrozivě, jde o pouhý zlomek, protože Amazon zaměstnává přes 1,5 milionu pracovníků po celém světě.

Jistota recese

Jelikož zatím nic nenaznačuje, že by americký Fed změnil své rozhodnutí inflaci porazit, světová ekonomika bude zpomalovat. Přestože tyto dopady kolem sebe ještě nevidíme, celý proces zpomalování již začal. Jeff Bezos si to uvědomuje. Není důvod skrývat pravdu, přestože by to prodejům Amazonu možná krátkodobě pomohlo. Zajistit si finanční rezervu pro nadcházející recesi je dobrý nápad, i když musíme počítat s tím, že jistou část z naspořených peněz znehodnotí inflace.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí