Poradna: Předdůchod nebo předčasný důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Miroslav: V práci jsem to už fyzicky nezvládal, výpovědní lhůta mi skončí koncem listopadu. Mám odejít do předčasného důchodu nebo předdůchodu? Do důchodového věku mi chybí necelé tři roky?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V předdůchodu jsou čerpány vlastní naspořené peníze v doplňkovém penzijním spoření a v předčasném důchodu se čerpá státní důchod. Vzhledem k tomu, že předdůchod nevyplácí stát, tak je dokonce možný souběh předčasného důchodu a předdůchodu.

Proč odejít do předčasného důchodu?

Předdůchod volí v praxi lidé, kteří si zodpovědně spořili v doplňkovém penzijním spoření a mají dostatečně vysoké úspory na penzi a přitom nechtějí nebo nemohou pracovat až do důchodového věku a přitom se chtějí vyhnout trvale krácenému předčasnému důchodu. Vzhledem k tomu, že letos je výpočet starobního důchodu (řádného nebo předčasného) velmi výhodný, tak pro Vás bude výhodnější odejít do předčasného důchodu. V dotazu píšete, že již nemůžete pracovat, takže předpokládám, že odchod do důchodu necelé tři roky před dosažením řádného důchodového věku máte velmi dobře promyšlený.

Naspořené peníze můžete čerpat kdykoliv

Kdy a za jakých podmínek budete k předčasnému důchodu čerpat předdůchod, to záleží na Vás. O předčasný důchod je však pro Vás vhodné si požádat ještě do konce roku 2022, neboť výpočet je výhodnější než v roce 2023 a zpětně se o předčasný důchod žádat nedá.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí