Jak chce ECB vyřešit krizi eura?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Eurostat publikoval čísla evropské inflace, která dosahuje 8,9 %. Jde o velmi vysoké číslo a odborníci navíc sázejí na to, že bude brzo dvouciferná. ECB minulý měsíc poprvé po dlouhé době konečně zvedla úrokové sazby, aby začala bojovat s inflací a ukončila éru levných peněz. To ovšem není jediná obtíž, se kterou se musí vyrovnat.

Evropa ve slepé uličce

ECB má mnohem složitější situaci než americký Fed nebo naše ČNB, protože se nachází ve slepé uličce. ECB osciluje mezi snahou zvedat úrokové sazby, aby bojovala s inflací a chránila hodnotu eura citelně oslabujícího vůči dolaru, a rizikem bankrotu států eurozóny. Zvednutí úrokových sazeb totiž ohrožuje velmi zadlužené státy, protože automaticky znamená i vyšší úroky na jejich dluhopisech. ECB tak stojí před těžkou volbou.

Snaha o řešení

Vedení ECB si to samozřejmě uvědomuje a snaží se najít cestu ze slepé uličky. Hodlá velmi opatrně zvedat úrokové sazby a zároveň mít možnost nakupovat neomezené množství státních dluhopisů zemí, jejichž úroky začnou na finančních trzích stoupat.

Krize klepe na dveře

Abychom toto řešení pochopili, musíme si připomenout, že ECB používala pro řešení krize až doteď dva programy. Byly jimi APP (Asset Purchase Programme) a PEPP (Pandemic Emergency Purchase Programme), jejichž cílem byl nákup aktiv, zejména dluhopisů, aby celý finanční systém eura ustál krizi způsobenou covidem. Tyto programy skončily v červenci a v důsledku toho se znovu nevyhnutelně objevil rozdíl mezi jednotlivými zeměmi eurozóny. Dobře řízené, bohaté a relativně málo zadlužené státy si budou moci půjčovat na lepší úrok než doteď, zatímco země, které mají velký dluh, jsou ohroženy spekulacemi na stoupání úrokových sazeb. V současnosti ovšem na trhu pozorujeme něco jiného. Když se podíváme na rozdíl mezi německými a italskými dluhopisy, vidíme, že se v poslední době stabilizoval. Tato stabilizace je právě výsledkem úspěšné práce ECB. V momentě, kdy se ale rozdíl začne i přes zásahy ECB zvětšovat, bude to neklamná známka toho, že nová silná krize eura je tady.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí