Historické hodnoty inflace ve Velké Británii

štítky Investice Měnová politika přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Celá Evropa trpí silnou inflací, která je způsobena vysokou cenou energií, a to zejména elektrické energie a zemního plynu. Eurozóně se zatím daří držet inflaci relativně na uzdě. Podle Eurostatu zde v současnosti dosahuje 8,9 %, přičemž euro oslabuje vůči dolaru. Mnohem hůř je na tom ale Velká Británie, kde inflace dosáhla 10,1 %.

Neúspěch anglické centrální banky

Britská inflace ukazuje, že současné velmi opatrné utahování měnové politiky nestačí. Anglická centrální banka začala se zvedáním sazeb mnohem dříve než Evropská, sazby v Británii nyní dosahují 1,75 %, tedy několikanásobně výše než sazby ECB. Navzdory tomu je ale britská inflace mnohem větší a vymyká se kontrole. Dosáhla nyní nejvyšší hodnoty za posledních 40 let, přičemž nejrychleji rostou ceny energií a jídla. Britské výhledy nejsou optimistické, odhaduje se, že inflace bude i nadále růst, přičemž v říjnu by měla dosáhnout dokonce přes 13 %.

Chudnutí střední třídy

Již teď je jasné, že hlavním poraženým bude střední třída. Anglická centrální banka odhaduje, že za současných podmínek dojde k tříprocentnímu poklesu reálné mzdy, tedy mzdy očištěné od inflačního nárůstu. Čím dál víc příslušníků střední třídy začalo šetřit, nakupuje v supermarketech a upřednostňuje nákupy ve slevách a akční ceny. Po odstoupení premiéra Borise Johnsona navíc zemi hrozí i politická krize. To je v podstatě největší riziko současné ekonomické krize, protože ta se bude čím dál víc projevovat v politické rovině. Zároveň se ukazuje, že právě nejbohatší vrstva obyvatel má i v dobách inflace největší šanci a možnost vyjít z celé ekonomické krize nejlépe. Ti, kdo nemají přístup k investicím, které by zmírnily inflační dopady, se stávají nejohroženější skupinou. Současná krize v Evropě ukazuje, jak moc je důležité mít aktivní přístup k spravování svých financí a úspor.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí