Poradna: Jaké podmínky musím splnit pro přiznání příspěvku na bydlení?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Lucie: V současné době máme vzhledem k růstu výdajů spojených s bydlením finanční problémy. Prozatím jsme příspěvek na bydlení nikdy nepobírali, kdy na něj vzniká prosím nárok?

Příspěvek na bydlení je dávkou státní sociální podpory a jeho čerpání je upraveno v zákoně o státní sociální podpoře č. 117/1995 Sb. v platném znění. Nárok na příspěvek na bydlení není automatický, ale vzniká pouze při splnění zákonných podmínek. Současně je nutné si o příspěvek na bydlení požádat na místně příslušném úřadu práce, neboť bez žádosti nelze příspěvek na bydlení na účet dostávat.

Dvě zákonné podmínky

Nárok na příspěvek na bydlení vzniká pouze při splnění dvou základních podmínek:

  • Náklady na bydlení přesahují částku součinu rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,3 a v Praze 0,35.
  • Součin rozhodného příjmu v rodině a koeficientu 0,3 (v Praze 0,35) není vyšší než částka normativních nákladů na bydlení. Příspěvek na bydlení je možné dostávat při bydlení ve vlastním i v nájemním bytě. Částka normativních nákladů na bydlení se liší v závislosti na velikosti rodiny a místě bydliště. Legislativou není stanoven nějaký univerzální souhrnný rodinný příjem, od kterého náleží příspěvek na bydlení, záleží na výše uvedených okolnostech.

Při pochybnostech je lepší si požádat

V případě, že si nejste jisti, zdali Vám příspěvek na bydlení náleží či nikoliv, potom je vhodné si o příspěvek na bydlení požádat. Posouzení je na příslušných pracovnicích úřadu práce a případně je žádost o příspěvek na bydlení zamítnuta. O příspěvek na bydlení je možné si žádat maximálně tři měsíce zpětně, s žádostí tedy není vhodné čekat.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí