Poradna: Zkrácený úvazek a zkušební doba

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Sylvie: Hledala jsem zaměstnání na zkrácený úvazek a povedlo se mi to, zaměstnavatel však požaduje v pracovní smlouvě dojednat zkušební dobu. Má na to právo?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

V praxi většina zaměstnavatelů požaduje sjednání zkušební doby v pracovní smlouvě. Sjednat zkušení dobu je přitom možné i pro práci na zkrácený úvazek. Váš případný zaměstnavatel tedy s Vámi může uzavřít pracovní smlouvu se zkušební dobou, i když budete pracovat pouze na zkrácený úvazek.

Zkušební doba musí být sjednána písemně a v případě sjednání nesmí být zkušební doba delší než tři měsíce. Zkušební dobu je přitom možné dle zákoníku práce sjednat i pro práci na dobu určitou.

Jedná se o běžnou praxi

Pro zaměstnavatele je sjednání zkušební dobou výhodné, a proto k tomuto kroku většina zaměstnavatelů přistupuje. Důvodem je skutečnost, že během zkušební doby může zaměstnavatel ukončit pracovní poměr velmi rychle a bez udání důvodu. Během zkušební doby má zaměstnavatel dostatek času zjistit, zdali je nový zaměstnanec pro něj přínosný či nikoliv.

Zkušební doba je výhoda i pro zaměstnance

V posledních letech však stoupá i počet zaměstnanců, kteří jsou rádi, že mají zkušební dobu sjednánu. V případě, že nejsou v práci z různých důvodů spokojeni (např. neodpovídá pohovoru se zaměstnavatelem, špatný pracovní kolektiv…), tak mohou rovněž pracovní poměr rychle ukončit. V Česku je v posledních letech míra nezaměstnanosti jedna z nejnižších z členských zemí Evropské unie a schopní a kvalitní zaměstnanci mají na trhu práce dobrou pozici a zkušební doba jim umožňuje operativně změnit zaměstnání, jestliže neodpovídá jejich požadavkům.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí