Poradna: Obdržím vratku pojistného?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Daniel: Plánuji v nejbližších měsících začít podnikat. Údajně budu muset platit pojistné. Co když se mi nebude dařit a moc nevydělám, dostanu alespoň nějakou částku zpět?

Při výkonu hlavní samostatné výdělečné činnosti musí být vždy placeny zálohy na sociálním a zdravotním pojištění. Povinná měsíční záloha na zdravotním pojištění je splatná do 8. dne následujícího měsíce a povinná záloha na sociálním pojištění je splatná do konce daného měsíce. Částka měsíční zálohy závisí na dosaženém zisku v minulém období, vždy však musí být placena alespoň minimální měsíční záloha.

Zahájení podnikání

Minimální měsíční zálohy se platí i v roce zahájení samostatné výdělečné činnosti. Minimální měsíční záloha na zdravotním pojištění činí v roce 2022 částku 2627 Kč a minimální měsíční záloha na sociálním pojištění činí 2841 Kč. Zaplacené zálohy během roku se následně odečtou od vypočteného ročního sociálního a zdravotního pojištění.

Minimální zálohy = žádná vratka

V případě, že zaplacené zálohy jsou vyšší než roční sociální a zdravotní pojištění, potom vzniká nárok na přeplatek na pojistném, který zasílají zdravotní pojišťovny i místně příslušné OSSZ na účet. Vzhledem k tomu, že za celý kalendářní rok musí OSVČ zaplatit vždy alespoň minimální sociální a zdravotní pojištění, i když jsou ve ztrátě, tak při platbě minimálních záloh na zdravotním pojištění a sociálním pojištění nemůže vzniknout nárok na přeplatek na pojistném.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí