ČNB zvedla úrokové sazby na 5 %. Jaký bude dopad?

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Můžeme říct, že celkem bez překvapení ČNB na konci března zvedla úrokové sazby o 50 bazických bodů na rovných 5 %. Tento krok se očekával. Prakticky jakékoliv jiné číslo by bylo s podivem. Právě proto je nejdůležitější výhled do budoucnosti. Co centrální banka chystá a jaké důsledky zvýšení sazeb má?

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Cesta k šesti procentům otevřena

Vedení ČNB na tiskové konferenci naznačilo, že hranice 5 % nemusí být konečná, jak původně avizovala v loňském roce. Vyšší úrokové sazby mají v současnosti Dominikánská republika (5,5 %), Tunisko (6,25 %) nebo Uganda (6,5 %). Tedy země, které nemají tak vyspělou ekonomiku, jako je naše, což ale neznamená, že je trend zvyšování sazeb u konce. Americký FED oznámil, že v tom chce pokračovat po celý letošek. Evropská ECB taktéž naznačila, že s tím bude muset pomalu začít, zvýšit sazby plánuje na příští rok. V tomto celosvětovém kontextu si lze těžko představit, že ČNB půjde proti proudu.

Drahé hypotéky

Podle serveru Hypoindex činil průměrný březnový úrok hypoték 4,62 %. Je velmi pravděpodobné, že i ony se dostanou nad 5 %. To při současných cenách nemovitostí dělá hypotéku pro většinu obyvatel nedostupnou, zejména pro ty, kteří si chtějí koupit první nemovitost. Otázkou je, jak se vypořádají se stoupáním úroků lidé, kterým letos končí fixace. Splátky se mohou zvýšit i o několik tisíc za měsíc. Pokud by ČNB zvedala sazby i nadále, můžeme dojít k tomu, že mnozí budou muset nemovitost prodat.

Konec dividendových titulů

Banky reagují na zvedání úrokových sazeb se zpožděním, ale i tak budou muset začít zvyšovat úroky na spořicích účtech. Ty by mohly začít dosahovat 4 % a možná i lehce výš. Prakticky to znamená, že se v současnosti nevyplatí držet americké či evropské dividendové tituly. Jejich výnosy jsou převážně stejné nebo nižší než u českých spořicích účtů. Riziko propadu akciových trhů existuje, zatímco peníze na spořicích účtech jsou v bezpečí. Jimi nabízené zhodnocení sice inflaci neporazí, ale i tak je to lepší, než nechat peníze nečinně ležet.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Matěj Široký

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí