Jak na přepis auta?

štítek Auto–moto čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Někteří majitelé aut prodávají své vozidlo napřímo, bez využití služeb autobazarů. S jakou administrativou je nutné v takových případech počítat?

Na internetu existuje několik oblíbených inzertních portálů, kde lze auto určené k prodeji nabízet. Pro snadný prodej je nejlepší uvést co nejvíce fotografií a co nejvíce údajů o prodávaném vozidle včetně pečlivého popisu skutečného stavu.

Férové jednání kupující ocení a zvyšuje se šance, že se zájemci přijedou osobně na auto podívat. Po prvním telefonu a domluvení schůzky s potencionálním zájemcem není vhodné ihned inzerát mazat. V praxi často dochází k situacím, že zájemce z různých důvodů nakonec nedorazí nebo na místě požaduje neadekvátní slevu apod. Pro takové případy je vhodné mít další zájemce v zásobě a při neúspěšném jednání se obrátit na jiného zákazníka.

Podpisem smlouvy to nekončí

Pro kupujícího ani pro prodávajícího podpisem kupní smlouvy za domluvenou částku obchodní transakce nekončí, je potřeba provést změnu vlastníka v registru vozidel, a to do 10 dní. Na městský úřad je vhodné se elektronicky objednat, ideálně se dostaví současně kupující s prodávajícím se svými občanskými průkazy, i když lze záležitost řešit formou plné moci. K přepisu je nutné k příslušné písemné žádosti přiložit technický průkaz vozidla, osvědčení o registraci silničního vozidla, kupní smlouvu, protokol o evidenční kontrole (nesmí být starší než 30 dní) a zelenou kartu nového majitele vozidla.

Kdo platí „evidenčku“ a přepis?

Kupující s prodávajícím by se měli rovněž předem dohodnout, kdo bude hradit náklady za evidenční kontrolu, cena se u jednotlivých STK liší a většinou se pohybuje od 400 Kč do 500 Kč. Částka za přepis na městském úřadu je jednotná a činí 800 Kč.

Přeplatek pojistného zasílají pojišťovny rychle

Po přepisu v registru vozidel prodávající informuje svoji pojišťovnu, u které má sjednáno zákonné pojištění z provozu vozidla. Většina majitelů aut platí pojistné na celý rok, takže po prodeji vznikne nárok na poměrnou část pojistného, kterou pojišťovny v poměrně velmi rychlých lhůtách zasílají na účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí