Největší investiční příležitost za posledních 30 let

štítek Investice čtení na 5 minut

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Minulý týden se mi zdál sen. V říjnu 2008 stála akcie Silver Wheaton (SLW) 3 USD. Koupil jsem 10 000 akcií, mnohem víc než jsem kdy investoval do jedné akcie. Prodal jsem polovinu, když akcie dosáhly hodnoty 33 USD a vybral jsem 150 tisíc USD s 1000% ziskem. Vyplatil jsem hypotéku, moje žena přestala pracovat a pořád mi zbývá 5000 akcií.

Dobrý sen, co říkáte? Nevím kolik investorů by v současné době mělo odvahu vzít balík peněz a investovat do akcií, nicméně Silver Wheaton opravdu nabízí příležitost k zisku 1000 % a možná i víc (je pravdou, že když cena zlata bude dále díky zmírnění QE ustupovat, bude se snižovat i cena akcií s tím svázaných).

Když se podíváme na investice, které vydělaly v minulosti nejvíc peněz, vždy šlo o investice, které se pohybovaly na samém dně své hodnoty, nebo na extrémních maximech. Například nákup zlata za 250 USD v roce 2001, nebo nákup technických akcií v devadesátých letech, nebo nákup akcií Apple za 8 USD v roce 2004, případně spekulace na pokles u realit v roce 2007, či spekulace na pokles akcií v roce 2008.

Každá z takových investic přinesla masivní zisk, protože jejich hodnota byla dramaticky podhodnocena a začala prudce růst, nebo v případě spekulací na pokles došlo k prasknutí bubliny.

Kupodivu není složité takové příležitosti objevit, ale hlavně jde o to, že ne každý investor má žaludek, takovou příležitost využít. Mnoho investorů se vyhýbá podhodnoceným investicím na historickém minimu a radši vstupuje do akcií, které se pohybují poblíž svého vrcholu. Legendární investor Rick Rule to komentoval: „Buď jdete proti ostatním, nebo jste obětí trhu.“

Najít strategii, která vám umožní zbohatnout je poměrně jednoduché. Můžete se třeba poohlédnout po tom, jak to dělají třeba Rick Rule a Doug Casey.

  • Najděte si komoditu (akcii), která se pohybuje na extrémně nízkých úrovních a u které se dá očekávat brzká změna směru;
  • Vstupte do obchodu s větším balíkem a nechte trh, ať se projeví.

To je všechno. Nejsložitější částí celého plánu je sebrat odvahu a realizovat vstup, když veškeré vaše smysly křičí, že je to obrovská chyba, že se investice nikdy nevyplatí a každý takový blázen (vy) zítra musí zkrachovat.

Ovšem pokud vám nevadí, že se ostatní bojí, můžete své příležitosti jít naproti.

Jednou z nejlepších současných příležitostí jsou: akcie firem těžících zlato. Vlastně tvrdit, že je to dobrá příležitost, je směšně slabé. Zlaté akcie se pohybují na minimech, které zde nebyly více než 30 let. Dovolte, abych vám to dokázal.

Efektivním způsobem, jak změřit skutečnou hodnotu akcií firem těžících zlato, je jejich porovnání s cenou zlata. Když stojí akcie 20 USD a cena zlata je na 1500 USD, je akcie mnohem levnější, než když je cena zlata 1000 USD. (Pokud je cena komodity vyšší, akcie je cennější, a naopak.) Vezmeme si k porovnání Index Philadelphia Gold and Silver (XAU), který se skládá z 30 akcií firem zabývajících se zlatem a stříbrem, který se začal obchodovat v roce 1983. Podívejme se prvních 23 let grafu, který vyčísluje poměr XAU ke zlatu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Pokaždé, když tento poměr dosáhl 0,2 a méně byly zlaté akcie podhodnocené a investoři, kteří akcie zakoupili, na těchto úrovních realizovali zisk. Naopak jakmile poměr dosahuje 0,34 a více, akcie firem těžících zlato jsou nadhodnocené a připraveny klesnout.

Během 23 let od svého uvedení poskytoval poměr XAU/zlato investorům poměrně důvěrnou zpětnou vazbu. Pokud si to někdo nespočítal, tak graf končí rokem 2007.

Nyní se podíváme na úplná data.

foto: graf – akcieatrhy.cz

V současnosti se poměr XAU/zlato pohybuje na historickém minimu 0,07!

Pokud chcete opravdu docenit, to co vidíte, podívejte se pro srovnání na minulá minima:

  • Je to menší hodnota, než při výprodeji v roce 2008;
  • Je to menší hodnota, než během „nukleární zimy“ v devadesátých letech;
  • Je to menší hodnota, než byla před začátkem růstu cen zlata v roce 2001.

Nyní se zlaté akcie chovají jako guma natažená do extrému a stejně jako se chová guma, vystřelí na opačnou stranu. A to není vše, v závislosti na velikosti svého podhodnocení se mohou stát nejziskovější investicí současné generace.

Již v minulém roce jsem poukazoval na to, že jsou zlaté akcie velmi levné. Nyní jsou ještě levnější. To jen podtrhuje, o jak velikou příležitost se jedná.

Nálada na trhu drahých kovů, zvláště v akciích je ponurá. Na Torontské akciové burze, kde se obchoduje většina zlatých akcií, museli dokonce zdvojnásobit počet strážných dohlížejících, jestli někdo nechce spáchat sebevraždu. (OK, to jsem si vymyslel.)

Co jsem si však nevymyslel, je příležitost následovat kroky Douga Caseyho, nebo Ricka Ruleho a realizovat stejný, zrak přecházející, zisk. Když řeknete, že chcete kupovat zlaté akcie, vysměje se vám i každý taxikář, ale to jen podtrhuje, o jak velkou příležitost se jedná.

Jakmile se situace vrátí do normálu, realizujete obrovský zisk. Ale nesmíte následovat investorské davy a řídit se tím, co publikují obvyklá finanční média.

Existuje nějaká záruka, že se zlaté akcie vzpamatují a nadělí vám životní zisk? Určitě ne! Jisté jsou jenom daně a smrt, jak jste možná již slyšeli.

Zkusme si projít některé scénáře, které by zamezily růstu zlata a stříbra, a které by zarazily těžbu zlata a stříbra na několik generací:

  • Pokud miliardy Indů a Číňanů dojdou k závěru, že bude lepší shromažďovat státní papírové peníze a nikoli zlato a stříbro.
  • Když se Ben Bernanke, případně jeho nástupkyně zaváží, že již nevytisknou jedinou bankovku (nicméně FOMC minutes ukazaly, že se tisk omezovat bude).
  • Pokud Kongres jednomyslně odsouhlasí nikoli zvýšení, ale snížení stropu státního dluhu a drasticky omezí státní utrácení, včetně zdravotních výdajů. (Nesmějte se.)
  • Když výrobci solárních panelů a další průmysl najdou náhradu za stříbro a jeho produkty.
  • Když se nesmyslné množství 700 miliard finančních derivátů kolujících světem, jako toxický mrak, najednou vypaří.
  • Když v Pekingu svolají tiskovou konferenci a prohlásí, že udělali chybu a již necítí potřebu diverzifikovat svoji měnovou zásobu vůči USD, protože svět by měl mít jen jednu rezervní měnu.

Když se to stane, tak proděláme. Nicméně na to, že se to stane, bych nevsadil zlámanou grešli.

Jdu si koupit další zlatou minci Gold Eagle.

Zdroj: Jeff Clark

Upozornění: Investování na kapitálových trzích je rizikové a může přinést ztrátu překračující vložený kapitál. Minulé výsledky nejsou zárukou stejných výsledků v budoucnosti. Každý investor by měl dodržovat zásady money managementu a při dosažení předem stanovené ztráty ukončit obchodování. Investovat by měl jen takové peníze, které si může dovolit ztratit.

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí