Případ – jak se zbavit slovenských akcií z kupónovky.

štítky Investice Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

DOTAZ: Mé matce přišla nedávno výzva na zaplacení 10 EUR za vedení účtu kuponových akcí Meriny Trenčín od Centralého depozitára cenných papierov SR, a. s. (http://www.cdcp.sk/). Merina už pět let neexistuje. Lze se proti tomu nějak bránit? Tedy respektive, jak se akcí nejelegantněji zbavit, pokud je člověk Čech?

MALÉ PENÍZE: Jde bohužel o další dozvuk nechvalně proslulé kupónové privatizace, která z pohledu některých lidí nebyla úplně tak privatizací, ale spíše něčím jiným. Zároveň jde o příklad dokládající, že o vlastní investice, byť jakkoli získané a jakkoli hodnotné, je nutné se starat.

Merina

Společnost Merina z Trenčína sice někdy v roce 2009 ukončila svoji výrobní činnost, avšak nadále existuje. Najdete ji také jako existující společnost ve slovenském obchodním registru.

Snažili jsme se zjistit, zda-li mají akcie ještě nějakou tržní hodnotu – jednoduše toto zjistit bohužel nepůjde, jelikož akcie Meriny byly v říjnu loňského roku (2011) vyloučeny z obchodování na Burze cenných papírů Bratislava a to za neplnění informační povinnosti. Jde o poměrně neobvyklý krok a být vyloučen z obchodování na burze je zásadní věc, možná však nikoli pro firmu velikosti Meriny, která se na burzu dostala snad jen díky kupónové privatizaci.

Zda-li skutečně akcie nějakou hodnotu mají, nelze tedy jednoduše zjistit. Můžete napsat přímo do podniku a nabídnout akcie stávajícímu majitel nebo managementu. O činnosti Meriny může vypovídat i její momentálně nefunkční web, takže bychom si valných nadějí v tomto směru nečinili.

Vracení slovenských akcií

Slovenské akcie lze „vrátit“, tedy převést na slovenský Fond národního majetku (FNM) do konce roku 2013. Jde o tzv.akcie bez hodnoty, přičemž bezcennost akcií si každý musí vyhodnotit sám. Stává se totiž, že FNM přijde takto k akciím poměrně hodnotným, což ale podle všeho nebude případ tazatele.

Pokud akcie převedete na FNM, měli by vám proplatit náklady fakturované centrálním depozitářem (CDCP). Ještě připomeňme, že poplatek si CDCP vypočítává nikoli podle tržní, ale podle nominální hodnoty akcií. Tedy pokud jsou vaše akcie ve skutečnosti bezcenné, na výpočet poplatku to nemá bohužel vliv.

Převod akcií lze uskutečnit prostřednictvím Slovenské pošty nebo společnosti RMS-Market, nicméně pouze u některých k tomu určených pracovišť. Bohužel ani po dlouhém hledání se nám nepodařilo najít někoho, kdy by tuto záležitost vyřizoval z Česka (převod akcií lze udělat na základě plné moci) – třeba se nějaký tip objeví v diskusi.

Pokud jde o poplatek CDCP, nedoporučujeme záležitost jen tak ignorovat a doufat, že se na to časem zapomene. Naopak doporučujeme postupovat velmi aktivně.

www.malepenize.cz

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí