Ahmadínežád: Kapitalismus čelí porážce, jeho konec se blíží

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Kapitalismus čelí porážce a jeho konec se blíží, prohlásil dnes v newyorském sídle Organizace spojených národů kontroverzní íránský prezident Mahmúd Ahmadínežád. Dodal, že liberální kapitalismus a nadnárodní korporace způsobily utrpení „bezpočtu žen, mužů a dětí v mnoha zemích“. Zároveň vyzval ke spravedlivějšímu uspořádání světa.

„Pevně věřím, že se v novém miléniu musíme navrátit k duchovnímu přístupu, k naší skutečné přirozenosti, ke které byl člověk stvořen, a k spravedlivé a čestné vládě,“ řekl prezident země, která loni po sporných volbách potlačila protesty opozice pomocí brutálního násilí.

Ahmadínežád v krátkém projevu za hlavní viníky problémů současného světa označil silné kapitalistické země. Nenabídl ale jasnou alternativu. „Nyní, když diskriminující řád kapitalismu a hegemonních přístupů čelí porážce a blíží se ke svému konci, je klíčová účast všech na prosazování spravedlnosti a prosperujících vzájemných vztahů,“ řekl pouze.

Íránský prezident se tento týden podobně jako mnoho dalších státníků včetně hlavy českého státu Václava Klause v New Yorku účastní zasedání Valného shromáždění OSN. Ahmadínežád dnes vystoupil v rozpravě věnované plnění takzvaných rozvojových cílů milénia OSN. Hlavním z nich je snížení počtu extrémně chudých lidí ve světě na polovinu do roku 2015. Valné shromáždění také bude jednat o roli OSN v globálním vládnutí.

Ahmadínežád je proslulý mnoha kontroverzními výroky. Patří mezi hlasité kritiky Izraele a Spojených států, které kritizují íránský jaderný program. V minulosti například opakovaně zpochybňoval holokaust. Jeho zastánci ale některé kontroverzní výroky přičítají špatným překladům z perštiny.

Ahmadínežádova veřejná vystoupení v každém případě vždy poutají velkou pozornost. Dnešní vystoupení v OSN ale bylo výjimkou: sál byl poloprázdný. Podle agentury Reuters není jasné, zda to bylo tím, že íránský prezident mluvil poměrně brzy ráno, anebo zda o něj od jeho prvního projevu na Valném shromáždění před pěti lety opadl zájem.

Vedle Ahmadínežáda dnes na summitu vystoupila například německá kancléřka Angela Merkelová, která prohlásila, že Německo se nadále bude podílet na podpoře rozvojových zemí a bude se snažit dosáhnout cíle dávat 0,7 procenta hrubého domácího produktu na rozvojovou pomoc. Zatím na ni Německo vyčleňuje okolo 0,4 procenta.

Německá kancléřka ale zároveň zdůraznila, že země třetího světa musí také vyvinout snahu. „Protože bez vlastního ekonomického růstu zůstane pro rozvojové země cesta z chudoby příliš strmá,“ uvedla Merkelová.

Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov ve své řeči upozornil na nebezpečí, které by hrozilo, pokud rozvinuté státy příliš sníží pomoc zemím třetího světa. „Riskovali bychom, že se značně rozšíří terorismus, nemoci a nekontrolovatelná migrace,“ prohlásil Lavrov.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí