Špidla odmítl, že sociální fond EU selhal, prospěl prý statisícům

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Bývalý český eurokomisař Vladimír Špidla odmítl, že by fond Evropské unie na pomoc propuštěným zaměstnancům totálně selhal, jak to píše dnešní vydání deníku Financial Times. Fond, za jehož vznikem v roce 2007 stál i Špidla, podle bývalého eurokomisaře pomohl statisícům lidí například ve Španělsku či Irsku. „Já jsem tam byl a lidé mi spontánně děkovali,“ řekl dnes Špidla ČTK.

Také v unii podle Špidly převažuje pozitivní hodnocení, fond prý měl potíže jen zpočátku. Někdejší člen Evropské komise ale připustil, že je možné mechanismus čerpání dále zlepšovat, protože jde o fond nový. Prověřit fungování fondu bude možné i v České republice na příkladu firmy Unilever, která letos v Česku jako první požádala o pomoc pro 634 zaměstnanců, poznamenal.

Financial Times napsaly, že takzvaný globalizační fond v posledních 11 měsících vyplatil žadatelům jen 140 milionů eur (zhruba 3,5 miliardy korun), k dispozici přitom měl zhruba dvě miliardy eur (asi 50 miliard korun). Špidla vysvětloval, že fond vlastní peníze nemá, má ale možnost použít nedočerpané peníze z unijního rozpočtu, které by jinak propadly. „Fond je znovu vrací lidem,“ zdůraznil.

Podle Financial Times se případné žádosti z fondu potýkají s obrovskou byrokracií. Vyřízení jedné takové žádosti trvá zhruba deset měsíců a peníze tak mohou k potřebným doputovat v době, kdy už nejsou vůbec potřeba. Z přidělených 140 milionů eur se takto zpět do Bruselu vrátilo celkem 26 milionů eur (asi 650 milionů korun). Špidla přiznal, že celkové rozhodnutí trvá deset měsíců, vyplácení peněz ale podle něj tak dlouho rozhodně netrvá a je možné z národních zdrojů prakticky okamžitě.

„Je to velmi komplikovaný a byrokratický proces. Musíme najít nový přístup, abychom se dostali k lidem bez práce rychleji,“ řekl naopak portugalský diplomat Luis Costa. Podle Špidly se počítá s vyhodnocením fungování fondu každé dva roky a s případným zlepšením rozhodovacího procesu. „Že tam je co zlepšovat, o tom není sporu,“ dodal.

Evropská komise v tiskových zprávách tvrdí, že vyplatila z globalizačního fondu 374 milionů eur (zhruba 9,3 miliardy korun) celkem 70 žadatelům. Podle Financial Times to byla ve skutečnosti jen třetina, protože zbytek se potýká s unijní byrokracií.

„Je to propagandistický fond. Byl vytvořen šéfem Evropské komise José Barrosem, aby mohl říkat, že utrácí peníze na sociální problémy, aniž by se tak ve skutečnosti stalo. Je to smutný příběh,“ dodal socialistický europoslanec Miguel Portas, který pro Evropský parlament připravil kritickou zprávu o fungování fondu.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí