Zástupci zaměstnavatelů volají po změně zákoníku práce

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Podle zaměstnavatelů je nutné celkově změnit současnou koncepci zákoníku práce, například tím, že se zkrátí výpovědní doba na jeden měsíc, nově se upraví výpovědní důvody či výše odstupného. Zástupci zaměstnavatelů sdružení v iniciativě Pružné pracovní právo 2010 se na tom shodli na svém prvním zasedání, informovala ČTK poradenská firma PricewaterhouseCoopers a advokátní kancelář Ambruz & Dark.

Nyní platný zákoník práce je podle zaměstnavatelů v podstatě opsaným zákoníkem z roku 1965 a neodpovídá současným potřebám pracovního trhu. Optimálně by měl obsahovat jen katalog minimálních práv a povinností, tvrdí firmy. Ostatní záležitosti by měly být předmětem dohody mezi zaměstnavatelem a zaměstnancem, případně odborovou organizací. Zrušena nebo omezena by podle zaměstnavatelů měla být imunita odborových předáků, která je prý v praxi často zneužívána.

Velmi potřebnou změnou je podle iniciativy také úprava konta pracovní doby, jehož zavedení je v současné době velmi problematické a v praxi se téměř nevyužívá. Zaměstnavatelům by se tak prý umožnilo pružněji organizovat práci zaměstnanců v závislosti na měnící se poptávce. „Dosud byla změna zákoníku práce vulgarizována do podoby výpovědi bez udání důvodu. Řada potřebných změn je ale přínosná jak pro zaměstnavatele, tak i pro zaměstnance,“ uvedla specialistka na pracovní právo z Ambruz & Dark Klára Valentová.

„Firmy musí mít možnost reagovat na vývoj na trhu a aktuální zakázkovou situaci. Jedině tak si budou schopny udržet konkurenceschop­nost,“ dodal prezident Česko-německé obchodní a průmyslové komory (ČNOPK) Radomír Šimek.

Mezi signatáře iniciativy patří Ambruz & Dark, Pricewaterhou­seCoopers ČR, ČNOPK, obchodní oddělení rakouského velvyslanectví, Sdružení pro zahraniční investice AFI, provozovatel internetových serverů s nabídkami práce LMC a personální agentura Trenkwalder. Jejich setkání se uskutečnilo minulý týden, kromě signatářů se ho zúčastnily dvě desítky zástupců zaměstnavatelů, komor a právních kanceláří, iniciativa je v kontaktu také s Americkou obchodní komorou.

Cílem iniciativy je dát vzniknout reprezentativnímu hlasu z prostředí byznysu. Další kulatý stůl svolají iniciátoři výzvy na září, do té doby budou sledovat vývoj jednání vznikající vládní trojkoalice o zákoníku práce.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí