Vízové povinnosti

štítky Cestování Studium čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Slovo vízum znamená souhlas státu ke vstupu cizince na území státu. Většinou má omezenou časovou platnost a uděluje se formou písemné doložky v cestovním pasu.

Otázka vízové povinnosti byla v poslední době medializována v souvislosti s rozhodnutím Kanady, která od 1. listopadu 2007 zrušila vízovou povinnost pro občany našeho státu. Bohužel zrušení nutnosti víz neplatí pro všechny typy pobytů. Platný cestovní pas stačí pouze osobám, které nehodlají v Kanadě studovat ani pracovat po dobu delší než šest měsíců. Díky zrušení vízové povinnosti zaznamenaly turistické agentury i 50% nárůst zájmu o letenky do Kanady. Klient v současné době ušetří na poplatcích zhruba patnáct až šestnáct set korun českých, což se zdá být dostatečně motivujícím prvkem. Stále však existuje více zemí, do nichž pro nás není vstup bez uděleného víza možný. Velmi diskutovaným tématem je zavedení bezvízového styku mezi USA a zeměmi Evropské unie. Česká diplomacie věří, že nejpozději na začátku roku 2009 padne vízový styk mezi Českou republikou a USA. Spojené státy ale nejsou zdaleka jedinou zemí, do které vízum potřebujeme. Mezi další patří například Austrálie, Brazílie, Čína, Indie, Jamajka, Kuba, Lýbie, Makedonie, Rusko, SAE, Thajsko a mnoho jiných. Mnohdy zaleží také na délce našeho pobytu.

Co tedy udělat pro to, abyste vízum získali? Občané České republiky při vyřizování víz většinou využívají služeb zprostředkovatelských agentur – např. společnosti Student Agency, Orbis, s.r.o., AAA internet travel a další. Je to nejjednodušší způsob, jak se vyhnout frontám na zastupitelských úřadech jednotlivých zemí a jak zvládnout složité, zdlouhavé a nepřehledné vyplňování formulářů. V kompetenci agentur však není garantování udělení víza či jeho vyřízení v určitém termínu. Lhůty vyřízení bývají pouze přibližné, vycházející ze zkušeností se zastupitelskými úřady daných zemí. Může se stát, že některé země vízum neudělí, a to dokonce bez udání důvodu. Ani zaplacený poplatek se nevrací. Odmítnutí víza může na občany působit potupně a odrazovat je od další snahy o uspění. Proti neudělení víza není odvolání, vše je v kompetenci daného velvyslanectví. Proto může být snad dobrou radou, abyste s vyřizováním víza začali s dostatečným předstihem.

Náležitosti, které k vyřízení víza potřebujete, se u různých států liší. Některé položky jsou však vždy stejné. Určitě budete potřebovat platný cestovní pas, někdy navíc i kopii pasu, jednu fotografii, vyplněný formulář, který je volně ke stažení na stránkách ministerstva zahraničních věcí nebo který můžete získat u zprostředkovatelské agentury. Pro studenty je potřeba potvrzení o studiu, pro zaměstnance potvrzení od zaměstnavatele, někdy pak potvrzený výpis z bankovního účtu prokazující určitou hotovost postačující na pobyt a v neposlední řadě je zapotřebí zaplatit poplatek za vyřízení víza. Jeho výše závisí na zemi, do které cestujete, na plánované délce vašeho pobytu v zahraničí, na počtu osob, pro které je vízum vyřizováno a také na druhu víza, které chcete získat (turistické, tranzitní, pracovní, studijní). Standardní doba vyřízení víza je také různá. Pohybuje se v rozmezí již několika málo dnů až po dobu několika týdnů. Bližší informace vám podá zprostředkovatelská agentura. Za příplatek je u ní možné víza vyřídit expresně.

Lidé považují vízum jako určitou nutnost, které se nedá vyhnout, pokud chtějí do dané destinace vycestovat. Při vyřizování víza je vždy nutné počítat s určitou časovou rezervou před plánovaným odjezdem. Je to jediný způsob, jak se vyhnout případným nepříjemnostem. I přes širokou nabídku služeb zprostředkovatelských agentur, které se snaží vyřízení žádosti co nejvíce usnadnit, počítejte s tím, že i tak může být vyžadována vaše osobní návštěva ambasády.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí