Razie u ČEZ a J&T: firmy údajně narušily trh

štítek Právo čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Evropská komise v pondělí provedla razii v sídlech energetické firmy ČEZ a finanční skupiny J&T. Podle Bruselu mohly obě společnosti značně narušit hospodářskou soutěž na českém velkoobchodním trhu, což mělo vést k posílení role ČEZ. Domnělé protiprávní jednání může zahrnovat vyloučení konkurence a zvyšování cen na českém velkoobchodním trhu s elektrickou energií, uvedla komise.

Obě firmy odmítají, že by se účastnily jakéhokoli protiprávního jednání.

Mluvčí ČEZ Ladislav Kříž ČTK řekl, že pracovníci komise v pondělí zahájili kontrolu v pražském sídle společnosti a sídle společnosti Severočeské doly ze skupiny ČEZ. Podle mluvčího J&T Petra Málka navštívili kontroloři komise kanceláře Energetického a průmyslového holdingu, což je dceřiná firma J&T a finanční skupiny PPF. Prohlídka se uskutečňuje „v kontextu širšího zkoumání českého energetického trhu“, uvedl mluvčí holdingu Martin Maňák s tím, že firma s pracovníky komise spolupracuje.

Pokud by se podezření z porušení hospodářských pravidel potvrdilo, může Evropská komise oběma firmám udělit pokutu, která může dosahovat citelné části mnohamiliardových tržeb českých firem. „Pracovníci komise byli doprovázeni svými protějšky z Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ uvedla komise.

Brusel nicméně upozorňuje, že razie ještě nemusí znamenat, že obě firmy skutečně pochybily. „Evropská komise respektuje právo společností na obhajobu, zejména jejich právo na slyšení v řízení, které proti nim komise vede,“ dodala EK s tím, že zatím není schopna odhadnout délku celého vyšetřování.

Podle mluvčího firmy ČEZ uvedla komise jako důvod pro zahájení kontroly informace, že ČEZ se mohl pokusit omezit rozvoj hospodářské soutěže na velkoobchodním trhu s elektřinou. „Odůvodnění zmiňuje, že by ČEZ mohl vytvářet překážky projektům elektráren konkurentů, že by mohl být zapojený do omezování obchodu s hnědým uhlím či že by mohl ovlivňovat ceny na českém velkoobchodním trhu s elektřinou,“ uvedl Kříž.

Mluvčí doplnil, že ČEZ je přesvědčen o tom, že veškeré jeho kroky na trhu s elektřinou jsou v souladu se „zákony, pravidly i dobrými mravy“. Společnost Severočeské doly informace o kontrole nekomentovala, odkázala na vyjádření ČEZ. „Vedení Energetického a průmyslového holdingu je přesvědčeno, že z jeho strany nemohlo v žádném případě dojít k chování, které by jakkoli porušovalo pravidla hospodářské soutěže,“ doplnil Maňák.

Podle informací serveru Euro.cz začala komise vyšetřovat ČEZ a J&T na základě stížnosti společnosti Czech Coal. Skupina již dříve uvedla, že společný postup firem může prohloubit nerovnováhu na trhu s výrobou elektrické energie a na trhu hnědého uhlí. Rovněž oznámila, že podá podnět Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) a evropskému antimonopolní­mu úřadu.

Mluvčí ÚOHS Kristián Chalupa ČTK řekl, že úřad šetření Evropské komise nekomentuje. „Můžeme potvrdit, že uvedeného šetření se účastní zaměstnanci ÚOHS,“ uvedl.

Obdobná šetření EK se podle Chalupy na území ČR dosud uskutečnila dvakrát. Jedno se týkalo poštovních služeb, druhé v polovině loňského roku oblasti kosmetiky a čistících prostředků. Toto šetření, které se uskutečnilo i v řadě jiných států Evropské unie, se týkalo společností ze skupin Henkel, Reckitt Benckiser, Procter & Gamble a L´Oreal, uvedl.

Společnost Czech Coal kritizovala transakce kolem koupě společnosti International Power Opatovice finanční skupinou J&T. Ta podepsala smlouvu o koupi všech aktiv britské Internetional Power v ČR v přepočtu za 22,5 miliardy korun letos v polovině června. Získala elektrárnu Opatovice a akciové podíly společnosti International Power v Pražské teplárenské a Energotransu. J&T současně oznámila, že 48,67 procenta akcií Pražské teplárenské obratem prodá energetické firmě ČEZ. Prodej společnosti International Power Opatovice finanční skupině J&T nedávno ÚOHS bez podmínek schválil.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí