Juščenko vyzval Medveděva ke změně dohody o dodávkách plynu

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Ukrajinský prezident Viktor Juščenko vyzval svého ruského partnera Dmitrije Medveděva, aby se zasadil o změnu dohody o dodávkách ruského zemního plynu.

Dohoda je podle Juščenka pro Ukrajinu příliš tvrdá. Juščenko s tímto požadavkem vystoupil těsně před dvoudenními rozhovory ukrajinské premiérky Julije Tymošenkové a ruského premiéra Vladimira Putina o dodávkách plynu.

V otevřeném dopise šéfovi Kremlu zveřejněném na webu Juščenko uvedl, že nynější smlouva potřebuje „naléhavě revidovat“. „Zachování dohody beze změny vytvoří potenciální hrozby pro spolehlivost dodávek plynu na Ukrajinu a jeho tranzit do dalších evropských zemí,“ napsal Juščenko.

Stěžoval si hlavně na nepoměr mezi objemem odebraného plynu a pokutami, jimž Ukrajina musí čelit v případě, že neodebere původně dohodnuté množství plynu. „Pokud ze 42 miliard krychlových metrů plynu Ukrajina například neodebere 14 miliard krychlových metrů, pak kumulované penále bude činit 7,5 miliardy dolarů a po skončení kalendářního roku se podle odhadů expertů pokuta navýší na 8,5 miliardy dolarů. To je ale dvakrát tolik, co jsme letos zaplatili za dodaný ruský plyn, což je absurdní politika,“ zdůraznil Juščenko.

Podle Juščenkových slov se tranzit plynu přes ukrajinské území snížil o čtvrtinu a ruská strana za to nenese jakoukoli odpovědnost. Rusko podle ukrajinského prezidenta nechce ani slyšet o tom, že by se změnil tarif za tranzit plynu, jeho výše zůstává na úrovni roku 2006, přestože cena plynu se pro Ukrajinu v tomto období zvýšila třikrát.

Nynější rozhovory mezi Putinem a Tymošenkovou naznačí, zda mezi oběma zeměmi vypukne na konci roku nový spor o ceny a platby dluhů jako před rokem a zda se má Evropa opět připravit na lednový výpadek dodávek plynu přes Ukrajinu. Bývalí spojenci Juščenko a Tymošenková jsou nyní před prezidentskými volbami ostrými politickými soupeři a oba mají v plynárenském sektoru podle pozorovatelů své vlastní neprůhledné zájmy. Juščenkovo dnešní prohlášení je podle agentury Reuters vedeno záměrem Tymošenkovou před jednáním ztrapnit.

Dohoda, o níž Juščenko mluvil, byla uzavřena mezi ruským vývozním monopolem Gazprom a ukrajinským podnikem Naftogaz v lednu a ukončila tehdy spor, který vyřadil dodávky ruského plynu do Evropy na více než dva týdny. Tymošenková prohlašuje, že dohoda, kterou s Putinem tehdy iniciovala, je dobrá a změny nepotřebuje.

Ruský plyn zajišťuje až čtvrtinu evropské spotřeby a 80 procent ruského plynu jde do Evropě právě přes Ukrajinu. Ruský premiér poslední dobou již několikrát Evropu varoval, že krize by se mohla zopakovat. Tento měsíc Putin upozornil, že pokud by Ukrajina začala dodávky z tranzitu nelegálně odebírat, Moskva tok plynu omezí.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí