Evropští podnikatelé píší Fischerovi: Zajistěte nám úvěry

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Evropští podnikatelé tlačí na českého premiéra Jana Fischera, aby jim zajistil dostatečné financování v současné hospodářské recesi.

Banky toho prý nejsou schopny, přestože dostaly obrovské částky z veřejných peněz na vlastní stabilizaci. Vyplývá to z dopisu sdružení Eurochambers, které zastupuje zhruba 19.000 podniků napříč unií, jenž má ČTK k dispozici.

„Omezené a drahé půjčky od bank stále významně zpomalují podnikání, oni prostě nemají zájem investovat do budoucnosti. Poškozuje to celou evropskou ekonomiku a je to zcela nepřijatelné, když si uvědomíme, jakou podporu poskytly národní vlády finančním institucím,“ uvádí Eurochambers v dopise, který je směřován k nadcházejícími summitu EU, jenž se uskuteční ve čtvrtek a v pátek v Bruselu.

Podle podnikatelského sdružení by unie měla vystupovat aktivně při řešení nedostatku „hotových“ peněz ve firmách. Další finanční injekce však firmy mohou čekat jen stěží. V EU se totiž v poslední době ozývá volání po ukončení nejrůznějších záchranných plánů, které jsou často spojeny s obrovskými výdaji ze státních rozpočtů. S očekáváním, že hospodářství začne zanedlouho oživovat, se naopak objevují výzvy k nápravě rozpočtových deficitů a omezování státních výdajů. Dohodli se na tom minulý týden i ministři financí eurozóny.

Eurochambers si naopak pochvaluje návrh Evropské komise, který počítá s reformou dohledu nad finančním sektorem v EU. Unie se navíc v tomto případě překvapivě rychle blíží k dohodě, přestože lídry členských států čeká na summitu EU o regulaci nejspíš ještě vášnivá diskuse. Základem reformy je přitom vznik dvou zcela nových unijních institucí, které mají EU varovat před případnými problémy ve finančním sektoru.

„To by mělo umožnit vyvarovat se systémovým rizikům v budoucnosti a zajistit stabilní ekonomické prostředí, které Evropa potřebuje pro dlouhodobý růst a konkurenceschop­nost,“ píše podnikatelské sdružení.

K naplnění takové scénáře je podle Eurochambers nicméně nutné, aby se změnila i zaměstnanecká politika v unii. V současnosti je v EU sice 19 milionů nezaměstnaných, ale zároveň čtyři miliony volných pracovních míst. Podle podnikatelů je však kromě krize na vině i vzdělávací systém v EU a překážky, které brání pohybu pracovních sil v rámci unie.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí