Vliv AIDS na světovou ekonomiku

čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Smrtelná nemoc, která se objevila v šedesátých letech. Nejprve se člověk nakazí virem HIV, a pak jen čeká kdy se nemoc projeví naplno. Může to trvat pár měsíců nebo až několik let. Dříve či později nakaženého tato nemoc usmrtí. Lék se na ní doposud nenašel…

V současné době je její nejhojnější výskyt na africkém kontinentu. V roce 2000 bylo ve více než 20 afrických zemích nakaženo virem HIV přes 7 % obyvatelstva. Například v Zimbabwe nebo v Botswaně tvořili infikovaní lidé více než 30 % dospělé populace. To mělo za následek dramatický pokles průměrné délky života a miliony osiřelých dětí. Ovšem problém s virem HIV nezasáhl pouze Afriku, i v některých asijských zemích se tato nemoc výrazně projevila. V současné době žije pouhých 15 % Afričanů v podmínkách, které se dají považovat za dostatečné pro udržitelný růst a rozvoj, ovšem téměř polovina žije v naprosté bídě. Pro zmenšení počtu chudých lidí by musel každoroční hospodářský růst činit více jak 7 %. Kvůli AIDS však mnohé ekonomiky rostou jen nepatrně nebo vůbec nerostou. Tam, kde AIDS trpí 25 % obyvatel se snižuje růst minimálně o 1 %. V mnoha zemích, kde ekonomický růst před vznikem epidemie činil 1 %, dosahují účinky AIDS dříve nepředstavitelných rozměrů.

Problém spočívá v tom, že lidé na AIDS umírají v produktivním věku. Není tedy mnoho práceschopných lidí. Vdovy se musí především starat o děti, čímž je jejich produktivita snížena. Pokud v rodině zemřou oba rodiče brzy, starají se o rodinu nejstarší děti, které se snaží ji uživit. V současnosti žije v Africe bez obou rodičů každé desáté dítě, před propuknutím epidemie AIDS to bylo každé padesáté.

Evropa i USA se snaží vycházet chudým africkým státům maximálně vstříc, ovšem problémy zde mají tak hluboké kořeny, že se zde dá jen těžko pomoci. Léky jsou těžko dostupné a moc drahé, takže většina obyvatelstva si je nemůže dovolit. Navíc je trh s léky stále deformován vinou korupce, neefektivní distribuce a chamtivosti prodejců. Aby země postižené chorobou AIDS dostaly možnost vybřednout pomocí hospodářského růstu z chudoby, byl roku 2000 v USA přijat zákon, který pro 48 afrických zemí buď omezuje, nebo úplně ruší obchodní překážky bránící dovozu do Spojených států. Zde je ovšem problém s nedostatkem pracovní síly – pokud nemá kdo vyrábět, není co vyvážet. A co se týká nerostných surovin, ani jimi chudé africké státy neoplývají.

Problém AIDS tedy zasahuje do všech možných oblastí, není to problém jen zdravotnictví. Bohužel musíme souhlasit i s jistým lékařem působícím ve WHO, který řekl, že kdyby se nějakým zázrakem přišlo na to, jak AIDS léčit čistou vodou, celá jedna třetina lidí na světě by si tento lék nemohla dovolit…

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí