Vývoz i dovoz se v lednu propadly nejvíce od vzniku Česka

štítek Stalo se čtení na 3 minuty

Vývoz i dovoz se v lednu propadly nejvíce od vzniku České republiky. Oznámil to dnes Český statistický úřad s tím, že vývoz klesl o 24 procent a dovoz se snížil o pětinu. Celkem zahraniční obchod skončil přebytkem 3,5 miliardy korun, což byl meziročně o 8,3 miliardy horší výsledek.

„Takto radikální propad vývozu a dovozu Česká republika nepamatuje. K přebytku v zahraničním obchodě jsme se dostali jen smutnou zásluhou propadu dovozu. Obrat zahraničního obchodu poklesl na téměř tříleté dno a samotná lednová bilance je na pětiletém minimu,“ uvedla analytička Raiffeisenbank Helena Horská.

Čtyři měsíce trvající úbytek vývozu a dovozu zároveň podle ČSÚ vedl k nejnižšímu obratu zahraničního obchodu od února 2006. Ještě hlubší propad statistici vykazují po přepočtu ukazatelů na eura či dolary, a to kvůli oslabení koruny vůči oběma hlavním měnám.

Nepříznivě lednovou bilanci ovlivnil hlavně pokles přebytku v obchodu se stroji a dopravními prostředky. Zlepšila se naopak bilance minerálních paliv, kde schodek klesl o 1,9 miliardy Kč.

Výsledek je i podle analytika Komerční banky Jana Vejmělka dobrou zprávou jen na první pohled. „Za příznivým výsledkem stál fakt, že výrazným způsobem klesly dovozy. To jednak odráží slabost domácí poptávky a ekonomické aktivity, jednak to bylo způsobeno jednorázovým faktorem v podobě lednové plynové krize, kdy byl zastaven přívod ruského plynu (nejenom) do ČR,“ uvedl.

Naopak údaje o exportech podle Vejmělka svědčí o recesi v zemích hlavních obchodních partnerů Česka s tím, že na exportéry dopadá opravdu výrazně. „Údaje za vývoz naznačují, že i lednový český průmysl vykáže více než dvacetiprocentní sestup,“ upozornila Horská.

Náměstek ministra průmyslu a obchodu pro zahraniční obchod Milan Hovorka považuje za pozitivní fakt, že nynější situace nevyústila v dramatický příklon směrem k protekcionismu. „To by stávající situaci ještě zhoršovalo a zároveň by to oddalovalo perspektivu hospodářského oživení,“ dodal.

Proti předchozímu měsíci se vývoz snížil o 0,3 procenta a dovoz o 0,5 procenta. Se státy EU obchod skončil v přebytku 43,6 miliardy Kč, což bylo o 6,9 miliardy méně než v lednu 2008. S ostatními zeměmi se schodek prohloubil o 1,4 miliardy na 40,1 miliardy Kč.

Přebytek v obchodě se stroji a dopravními prostředky se meziročně snížil o 11,5 miliardy Kč. Obchod s průmyslovým spotřebním zbožím se zhoršil o 1,6 miliardy, a přešel tak do schodku. Deficit se prohloubil v obchodě s potravinami a živými zvířaty.

„Výsledky zahraničního obchodu jsou jen dalším potvrzením současného stavu ekonomiky v Evropě. Padající zakázky, slabá poptávka po čemkoliv a negativní pohled na současnost i do budoucna. Lidé se obávají utrácet a firmy neinvestují. Vzniká kruh, ze kterého není zatím úniku. Výsledkem je především rostoucí nezaměstnanost a skepse,“ uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Přebytek nejvíce vzrostl v obchodě s Německem, a to o 3,3 miliardy Kč. Meziročně lepší bilanci Česko vykázalo také s Finskem a se Slovenskem. V obchodě s Čínou se schodek snížil o 0,5 miliardy Kč, naopak deficit v obchodě se Spojenými státy se dál prohloubil o 0,7 miliardy Kč.

Za posledních 12 měsíců se v porovnání s předchozím obdobím snížil vývoz o 3,5 procenta a dovoz o 2,5 procenta. Obchodní bilance tak byla v přebytku 60,5 miliardy Kč, téměř o 30 miliard Kč méně.

Statistici v rámci pravidelného čtvrtletního zpřesnění upravili údaje o přebytku obchodní bilance za loňský rok, a to o 0,6 miliardy směrem dolů na novou hodnotu 68,8 miliardy Kč.

Zdroj: Finanční noviny

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí