Jaké jsou aktuální ceny elektřiny? Jak se jich máme bát do budoucna?

Komerční sdělení

foto: shutterstock.com, ilustrační fotografie

Ceny elektřiny od začátku roku poskočily několikanásobně. V České republice se už jejich nárůstu díky zastropování cen nemusíme tak bát, protože všichni vědí, jaký může být jejich maximální účet za elektřinu. I tak bychom se měli velkoobchodní ceny elektřiny zajímat.

Zatímco ještě před rokem ceny elektřiny mnozí nesledovali, netušili, od koho ji vlastně odebírají a nevěděli za kolik přesně, nyní je informovaný opravdu každý. Vývoj cen elektřiny se pečlivě sleduje, neboť za uplynulý rok zdražily mnohanásobně a nyní představují významnou část rozpočtu. Není se čemu divit, ze srovnání cen elektřiny můžeme vidět, že ceny jsou několikanásobné. Nyní nám vláda ulevila a o cenu elektřiny není nutné se tolik strachovat, neboť díky zastropování cen elektřiny a plynu víme, kolik zaplatíme maximálně. Na druhou stranu, čím bude nižší cena elektřiny na burze, tím méně se bude doplácet dodavatelům elektřiny a tím méně se zatíží státní rozpočet, tedy naše společná kapsa.

Nejhorší situace nastala na konci srpna, kdy se cena elektřiny na burze vyšplhala na 984 EUR za megawatt, poté následoval pád až na současných zhruba 480 EUR. Stále se jedná ale o  čtyřnásobnou cenu oproti té před rokem. Jaká je situace v současné době? Dobrá zpráva je, že cena necelých tisíc EUR za megawatthodinu byla jen výkyvem, skutečná cena za kwh, kterou platí koncoví odběratelé, je mnohem nižší. V současné době jsme mohli zaznamenat výkyv přesně opačný, na německé burze se v jeden den prodávala elektřina dokonce za „předválečných“ 100 EUR za megawatt! Běžná cena na burze je vyšší, nicméně lze pozorovat, že cena klesá.

Přesné důvody tohoto nesmělého poklesu můžeme jen odhadovat. Které to mohou být? Státy Evropské unie se vyslovily pro společný postup tím, že hodlají zastropovat ceny elektřiny na vyšší úrovni, což burzu popohnalo ke snižování ceny. Zároveň probíhají podobné iniciativy na národních úrovních, to vše působí na pokles ceny. K tomu lze také připočíst pozitivní vývoj krize na Ukrajině, na druhou stranu válka není jediným důvodem, který způsobil zvýšení cen elektřiny. Důležitá je také revize Zelené dohody pro Evropu, tedy projektu za Evropu bez emisí, který nastavil poněkud nereálná očekávání a působil na růst cen elektřiny ještě před ukrajinskou krizí.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí