Jak na přepis energií?

Komerční sdělení

foto: PR

Čeká vás v blízké době přepis energií a lámete si hlavu jak na to? V dnešním článku vám prozradíme, že nejde o nic složitého. Stačí se držet pár základních pravidel.

Co je to přepis energií?

Přepis energií by se dal jednoduše popsat jako ukončení jedné smlouvy o odběru energií k druhé. Nejčastěji nastává v případě změny odběrného místa. Nejběžnější důvody jsou následující:

  • stěhování se
  • nákup nebo prodej nové nemovitosti
  • získání nemovitosti na základě dědictví
  • výběr nového dodavatele energií
  • ztráta právní způsobilosti odběratele

Jak dlouho přepis trvá?

Vždy záleží na konkrétní situaci a provozovateli. Někdy vyřízení přepisu energií, ať už plynu nebo elektřiny, může trvat jeden den, jindy i déle než měsíc. Nejčastěji se však doba přepisu pohybuje v rámci 2 až 4 týdnů. Nejvýznamnější faktor, který ovlivní délku vašeho přepisu je komunikace. Nejrychleji přepis vyřídíte tehdy, pokud nový i starý zákazník navštíví pobočku dodavatele energií se všemi potřebnými dokumenty. V tento moment máte šanci přepis vyřídit za jeden jediný den. Pokud zvolíte telefonickou nebo e-mailovou komunikaci, počítejte s delší časovou náročností.

Jak postupovat u přepisu energií?

Jako první si zjistěte, jaké jsou podmínky pro ukončení stávající smlouvy s dodavatelem energií. Tyto podmínky nejsou vždy jednotné a liší se u každého poskytovatele energií. Hlavní rozdíl může být zda máte uzavřeno smlouvu na dobu určitou, nebo neurčitou.

V případě druhé možnosti nemusíte nic řešit a můžete vypovědět smlouvu ihned. Pokud ale máte s dodavatelem uzavřenou smlouvu na dobu určitou, může se stát, že budete platit pokutu za předčasné vypovězení ze smlouvy. U každého dodavatele jsou podmínky jiné, proto je důležité si pořádně nastudovat vaši aktuální smlouvu.

Jakmile splníte podmínky a domluvíte termín ukončení smlouvy, je nutné provést samoodečet. Což znamená, že je potřeba zaznamenat aktuální hodnoty na elektroměru nebo plynoměru. Tyto hodnoty udávají koncový stav pro původního spotřebitele a počáteční stav pro nového spotřebitele.

Naměřené hodnoty budete muset zaznamenat do předávacího protokolu, ideálně i s fotografiemi pro největší transparentnost. Tyto hodnoty následně musíte doručit dodavateli energetických služeb do 5 pracovních dnů. Data u předávacího protokolu a ukončení smluvního vztahu jsou dvě odlišné informace, a proto se mohou lišit. Pro plynulé navázání dodávek energií se ujistěte, že se obě data shodují, aby nedošlo k výpadku energií.

Na webových stránkách jednotlivých dodavatelů energií se dozvíte podrobnější informace o přepisu a o dokumentech, které budete pro přepis potřebovat doložit. Pokud Vám něco nebude jasné nebo budete potřebovat pomoc při vyplňování, využijte zákaznických linek poskytovatele, kteří vám vždy poradí.

Závěr přepisu

Úspěšný závěr přepisu energií je zpečetěn ukončovací fakturou, kde bude vyúčtování za uplynulé období. Nového zákazníka výsledný přeplatek nebo nedoplatek nijak neovlivňuje.

Pokud je vaším hlavním důvodem přepisu lepší cena elektřiny cena elektřiny nebo plynu, je dobré udělat skutečně pečlivý průzkum jednotlivých nabídek společně s kombinací podmínek ve vaší aktuální smlouvě. Zaměřte se nejen na nabídku od nového poskytovatele, ale také na podmínky ve vaší aktuální smlouvě.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí