Jak funguje platební brána a jaké jsou její výhody?

Komerční sdělení

foto: PR

Nedávný nárůst online plateb svědčí o tom, jak zásadní význam mají platební brány pro vaše podnikání. Platební brány jsou služby, které zpracovávají karetní transakce vaší firmy. Jsou přínosem pro vaše podnikání, protože zajišťují bezpečné a bezproblémové transakce a snižují ztráty spojené s opožděnými platbami. Jaký je postup používání brány a jak tyto online platby fungují?

Co je platební brána?

Zjednodušeně řečeno, platební brána je síť, přes kterou vám zákazníci převádějí finanční prostředky. Platební brány jsou velmi podobné terminálům v místě prodeje, které se používají ve většině kamenných obchodů. Při používání platební brány musí zákazníci a podniky spolupracovat, aby mohli provést transakci.

Jakmile váš zákazník zadá objednávku, platební brána ověří údaje o jeho kartě a zkontroluje, zda má na svém účtu dostatek prostředků, aby vám mohl zaplatit.

Jak fungují online platby pomocí platební brány?

Co je platební brána a jak funguje? Tato otázka je klíčová pro vaše lepší používání a uplatnění tohoto prvku ve vašem online obchodě. Než se dostaneme k samotnému procesu, je zde několik pojmů, kterým byste měli rozumět:

Obchodní účet

Obchodní účet je samostatný bankovní účet, který firmy používají pro své pohledávky. Během transakce se platba zákazníka nejprve převede na váš obchodní účet, kde zůstane, dokud ji nepřesunete na běžný bankovní účet vaší firmy. K přijímání online plateb potřebujete platební bránu i obchodní účet.

Zpracovatel plateb

Když podnik účtuje zákazníkovi poplatek za nákup, zpracovatel plateb je služba, která autorizuje údaje o kartě zákazníka, aby se ujistila, že má na svém účtu dostatek prostředků na zaplacení. Pokud ano, zpracovatel plateb transakci autorizuje a platba je odeslána na účet podniku, pokud ne, je transakce zamítnuta.

Teď, když jsme si představili některé stěžejní termíny, je na čase zaměřit se přímo na to, jak fungují online platby pomocí platební brány:

- Krok 1

  • Při přijímání online plateb začněte nastavením svých webových stránek a jejich připojením k platební bráně.

- Krok 2

  • Váš zákazník provede nákup na vašich webových stránkách kliknutím na platební odkaz a zadáním údajů o své kreditní nebo debetní kartě.

- Krok 3

  • Objednávka a údaje o kartě se odešlou do platební brány. Údaje o kartě jsou platební bráně předány bezpečně, takže k údajům o kartě má přístup pouze váš zákazník a jeho banka.

- Krok 4

  • Následně platební brána ověří údaje o kartě vašeho zákazníka a zkontroluje, zda má dostatek prostředků na provedení platby. Pokud ano, platební brána provede transakci. Platební brána navíc zabraňuje podvodným aktivitám pomocí nástrojů proti podvodům.

- Krok 5

  • Platební brána poté převezme kontrolu a odešle požadavek na banku, která vydala zákazníkovu kartu, aby zahájila transakci. Vydávající banka pak tyto prostředky odešle bance obchodníka, která je následně vloží na účet obchodníka.

- Krok 6

  • Stav transakce se odešle jako oznámení obchodníkovi. Platební brána, kterou používáte, určuje, jak dlouho bude trvat přijetí platby. Většina plateb je přijata v reálném čase, téměř okamžitě po dokončení transakce, ale u některých to může trvat až 21 dní, pokud se při zpracování vyskytnou chyby.

Online platby jednoduše a bezpečně

Platební brány celkově zjednodušují proces online plateb ve vaší firmě a pomáhají vám přijímat platby rychleji, pohodlněji a s lepším zabezpečením. Pokud uvažujete o přijímání online plateb nebo chcete vylepšit způsob, který již používáte, pak je platební brána to, co hledáte.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí