Co všechno jde dát kolem provozu auta do nákladů firmy?

Komerční sdělení

foto: PR

Vlastníte firmu a rozhodli jste se pořídit si firemní vozidlo? Nevíte, co všechno kolem provozu auta můžete zahrnout do nákladů? Poradíme vám.

Jak auto financovat?

Pořízení nového vozidla je finančně náročná záležitost. Úplně první otázka, kterou si podnikatel před koupí auta položí, se týká způsobu financování. Zaplatit auto hotově, nebo využít jiný způsob financování? Koupí auta to totiž nekončí, je třeba pravidelný servis a sjednání pojištění vozidla.

Nákup auta v hotovosti

Platbou v hotovosti ušetříte na poplatcích a úrocích. Auto se stane vaším majetkem dnem nákupu a můžete ho komukoli půjčit. Dalším kladem této možnosti je jednorázový odpočet DPH při pořízení auta. V roce pořízení vozidla ale dáte do nákladů jen 20 % jeho ceny.

Financování spotřebitelským úvěrem

Stejně jako v předchozím případě je auto majetkem podnikatele dnem nákupu, můžete ho půjčovat a uplatnit nárok na odpočet DPH. Musíte ale počítat se složením akontace a výsledná zaplacená částka naroste o poplatky a úroky.

Finanční leasing

Auto do splacení finančního leasingu patří leasingové společnosti, vy si ale můžete uplatnit odpočet DPH z každé měsíční splátky. Havarijní pojištění i povinné ručení sjednané prostřednictvím leasingovky možná budete mít výhodnější, než kdybyste si ho sjednali sami.

Operativní leasing

Auto máte půjčené a mohou ho řídit jen lidé uvedení ve smlouvě. Překvapit vás může i omezení počtu najetých kilometrů. Odpočet na daně si podnikatel může i v případě operačního leasingu uplatnit z celé splátky.

Jaké náklady spojené s používáním motorového vozidla jsou daňově uznatelné?

U vozidla zahrnutého v obchodním majetku, vozidla v nájmu nebo pořízeného na finanční leasing jsou daňově uznatelné tyto náklady:

  • Skutečně vynaložené výdaje v prokázané výši (pohonné hmoty, silniční daň, opravy, údržba i pojistné).
  • Náklady ve výši náhrady výdajů za spotřebované pohonné hmoty u zahraničních pracovních cest, při kterých nelze výdaje za PHM prokázat.
  • Nájemné a úplata u finančního leasingu
  • Paušální výdaj na dopravu (pozor, ten nelze uplatnit u finančního leasingu).

U vlastního vozidla nezahrnutého v obchodním majetku je daňově uznatelná základní náhrada na 1 km a náhrada výdajů za spotřebované PHM nebo paušální výdaj na dopravu. Máte vlastní vozidlo, které není zahrnuté v obchodním majetku, ale osobním majetku poplatníka? Je toto vozidlo u poplatníka předmětem finančního leasingu nebo je vypůjčené? Daňově uznatelné jsou jen výdaje za spotřebované pohonné hmoty a paušální výdaj na dopravu (ten není možné uplatnit u vypůjčeného vozidla).

Náš tip: Ani za pojištění vozidla zařazeného do obchodního majetku nemusíte platit víc, než je nutné. Srovnejte si nabídky jednotlivých pojišťoven a vyberte si tu nejvýhodnější.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí