7 způsobů, jak zvýšit svou šanci získat půjčku

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Pokud chcete čerpat půjčku, určitě hledáte tu s co nejmenším úrokem. Věděli jste však, že stejně jako banka i nebankovní společnosti nabízejí úrok na individuálně, a dokonce i částka, kterou dostanete, se často liší podle toho, jak společnost zhodnotí vaši bonitu neboli úvěruschopnost? Dobrá zpráva je, že bonitu můžete poměrně snadno ovlivnit. Jaké věci na ni mají vliv a jak dosáhnout dostatečné úvěruschopnosti pro získání spotřebitelského úvěru s co nejnižším úrokem?

Bonita – co to je a z čeho se počítá?

Jak už padlo v úvodu, podle bonity společnost pozná naši úvěruschopnost a na jejím základě získáme nejen samotnou půjčku, ale také lepší či horší úrok.

Bonitu společnost počítá nejen podle toho, jestli máte záznam v registru dlužníků a zda je pozitivní, či naopak negativní, a podle vašeho příjmu. Odráží se v ní také vaše vzdělání, způsob bydlení, věk a rodinný stav společně s počtem dětí.

Chcete se o bonitě a nebankovních půjčkách dozvědět víc? V srovnávači půjček online snadno najdete všechny důležité informace.

Některé faktory už zpětně neovlivníme (nebo by to stálo příliš času), na jiných však můžeme zapracovat poměrně snadno. A právě na ty se dnes společně podíváme.

Jak si zvýšit bonitu a stát se klientem snů bankovních i nebankovních půjček

Bonitu můžeme zvýšit mnoha způsoby, některé jsou však poměrně časově náročné a kolikrát i nedostupné. Proto se dnes podíváme na 7 nejjednodušších způsobů zvýšení úvěruschopnosti.

1. Budujte si pozitivní úvěrovou historii Věděli jste, že v registru dlužníků se neukládají jen negativní informace o vaší platební morálce, ale také pozitivní? Proto je jeden z nejlepších způsobů, jak zvýšit svou úvěruschopnost, čerpání malé mikropůjčky, kterou obratem splatíte, a rázem tak svou důvěryhodnost zvýšíte. Některé nebankovní společnosti nabízejí první půjčku zdarma, ta je pro tento účel jak dělaná. Nezaplatíte za ni totiž vůbec nic na úrocích. Že už máte v registrech dlužníků negativní vroubek? Potom budete muset počkat, protože smazání z rejstříku dlužníků na vlastní žádost je poměrně neobvyklou záležitostí.

2. Zajistěte si další zdroj příjmů Částka, která nám měsíčně přistane na účtu, je samozřejmě pro určení bonity jednou z nejzásadnějších parametrů. Spousta nebankovních půjček se prezentuje jako půjčka pro důchodce či maminky na mateřské dovolené. Ti ji však nakonec nedostanou zkrátka proto, že na ni nemají. Proto je pro budování bonity důležité mít buď jeden dostačující příjem, nebo si naopak sehnat prokazatelný přivýdělek například formou brigády.

3. Snižujte své výdaje Dalším důležitým faktorem vaší bonity je poměr vašich příjmů a výdajů. Společnost, která vám půjčí, chce vědět, že budete mít na splátku i v případě nečekaných situací. To znamená, že vám musí po zaplacení všech pravidelných výdajů a jídla zůstat dostatek peněz na splátku a ještě něco navíc. Proto je důležité zamyslet se také nad tím, na jakých měsíčních výdajích bychom mohli ušetřit.

4. Zaměstnání na dobu neurčitou Pracujete dlouhodobě dobu určitou? To určitě vaší bonitě neprospěje. Stejně jako zkušební doba, i smlouva na dobu určitou je pro nebankovní společnosti signálem, že můžete o příjem kdykoliv přijít. Zkuste zaměstnavatele přemluvit, že si smlouvu na dobu neurčitou zasloužíte.

5. Zbavte se konktokorentu a kreditních karet Máte aktivovaný kontokorent nebo kreditní kartu a jejich možností nevyužíváte? Zbytečně si tím svou bonitu snižujete. Přestože jsou neaktivní, stále existuje možnost, že se jejich prostřednictvím předlužíte, a společnosti na to pohlížejí jako na další negativní signál. Pokud můžete, tak tyto možnosti co nejdříve zrušte.

6. Najděte si ručitele Se spolužadatelem se automaticky zvyšuje i vaše bonita. Banka či nebankovní společnost má s ručitelem větší jistotu, že se jí peníze vrátí, pokud se rozhodnete přestat splácet a tím vám nabídne lepší podmínky nebo schválí půjčku, na kterou byste se svou bonitou jinak nedosáhli.

7. Dlouhodobé budování pozitivní platební historie Tento krok je nejdůležitější, přestože se jedná o dlouhodobou záležitost. Pokud však čerpáte půjčky častěji a dlouhodobě své závazky včas plníte, dáváte tím bankám i nebankovním společnostem najevo, že jste spolehlivou osobou, které se půjčovat vyplácí. Společně s dostatečným příjmem pak můžete dosáhnout i na poměrně vysokou hypotéku s velmi výhodným úrokem.

Nebankovní půjčka ideálním řešením pro informované osoby

K nebankovním půjčkám se váže poměrně negativní pověst, kterou si v minulosti získaly. Avšak dnes už se se všemi regulacemi není třeba nebankovních půjček bát. Na místě je však stále opatrnost, a to platí i o úvěrech od bankovních institucí.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí