Potřebujete půjčku? Pozor na podvodníky!

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Ano, i v dnešní době, kdy se podmínky pro poskytovatele půjček neustále zpřísňují, můžete narazit na nečestné jednání. Podvodníci si umí najít vhodný způsob.

Podmínky dnes

Po novelizaci zákona s spotřebitelských úvěrech se trh s poskytovateli půjček hodně pročistil a prořídl.

Novela například umožňuje poskytovat půjčky pouze tomu poskytovateli, který má kapitál ve výši alespoň 20 milionů korun. Především tato zákonná podmínka hodně rádoby poskytovatelů odrovnala.

Dále mají poskytovatelé povinnost prověřit si vaši bonitu. Pokud to neudělají a vy nebudete moci splácet, nesou na tom částečnou odpovědnost. Zákon však neurčuje, jakým způsobem je třeba bonitu prověřovat. A na to hřeší spousta poskytovatelů ve svých „půjčkách bez nahlížení do registru“ nebo „půjčkách bez dokládání příjmů“.

Také nesmí chtít ani vzít odměnu za zprostředkování úvěru či půjčky. Novela také výrazně omezuje možnost a výši sankcí v případě nesplácení.

A na to vše a mnohem víc dohlíží ČNB. A to opravdu zodpovědně a přísně. Prověřeným poskytovatelům úvěrových produktů poskytne licenci a uvede je do svého seznamu poskytovatelů.

Podmínky se navíc týkají i poskytovatelů mikropůjček a všelijakých půjček před výplatou atd.

Prostor pro podvodníky?

I přes výše zmíněná opatření a novelizace si různí podvodníci můžou najít cestu, jak vás ošidit. Samozřejmě většina z nich sází na to, že například neznáte všechna svá práva vyplývající z novelizace, nebo na to, že peníze potřebujete tak moc, že se nad jejich praktikami nepozastavíte. Také pokud máte problém v registrech a nikdo jiný vám nechce půjčit, jste poměrně dobrým terčem různých podvodníků a lichvářů.

Jak se nestát obětí podvodníka?

1. V první řadě si projděte, na co všechno máte nárok a jaké máte povinnosti vy i potenciální věřitel.

2. Zkontrolujte si, jestli vámi vybraný poskytovatel má licenci ČNB a oprávnění půjčky poskytovat.

3. Srovnání půjček je dalším důležitým krokem. Na internetu najdete velké množství různých srovnávačů pro bankovní i nebankovní půjčky.

4. Hledejte a čtěte recenze od těch, kteří s danou firmou či osobou již nějaké zkušenosti mají.

5. Důkladně si pročtěte smlouvu i veškerou další dokumentaci.

6. Pokud si nejste jisti, vezměte si čas na rozmyšlenou. Nenechte se do ničeho tlačit.

7. V žádném případě nikomu neplaťte za zprostředkování půjčky či úvěru. A už vůbec ne předem.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí