Úrokové sazby hypoték rostou stejně jako ceny nemovitostí

Komerční sdělení

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Úrokové sazby se celkově zvyšují, a tak asi není překvapením, že rostou i v oblasti hypoték. Ale jak vlastně vypadá současná situace na trhu s hypotékami? Můžeme čekat další růst, je o ně zájem a kde sehnat tu nejvýhodnější?

Hypotéka je pro většinu lidí jediným způsobem, jak dosáhnout na vlastní bydlení. Její ceny se sice zvedají, ale málokdo má tak na výběr, aby si ji nakonec brát nemusel. A tak je o hypoteční úvěry stále zájem, i když meziročně zaznamenáváme pokles.

Úroky jsou vyšší

Jednou velkou změnou je oproti loňskému roku zvýšení úrokové sazby. Zatímco loni byly poměrně běžné sazby okolo 1,5, dnes se pohybujeme spíš o procento výše. Samozřejmě záleží na tom, od koho si úvěr vezmete. Vždycky je dobré nejdříve provést výpočet hypotéky a srovnat si několik poskytovatelů.

Češi jsou experti na srovnávání

Češi jsou v tomhle poměrně zodpovědní. Většinou si nechají zpracovat kalkulace aspoň od dvou až tří bank a pak porovnávají, kde jim nabídnou nižší úrokovou sazbu. Oblíbeným pomocníkem je také klasická hypoteční kalkulačka. Zadáte si, kolik peněz potřebujete, na jak dlouho, a hned se dozvíte, kolik celkem u jaké společnosti zaplatíte.

Většinou si nelze vzít 100% úvěr

Změnou je také ochota bank proplatit vám celou částku. Dříve to bylo běžné, dnes už většina z nich žádá mít k dispozici nějakou hotovost. ČNB se totiž rozhodla zpřísnit kritéria, měli byste mít našetřeno 10 % z hodnoty nemovitosti. Najdou se samozřejmě i výjimky, například Modrá pyramida dává možnost financovat více než 80 % hodnoty nemovitosti. Nicméně výměnou za vyšší úrokovou sazbu. Musíte si tedy sami stanovit, co pro vás bude výhodnější. Mimochodem získat 10 % jinou půjčkou je proti pravidlům, banky takové chování netolerují.

Na investování si lidé moc nepůjčují

Hypotéku si většina lidí bere na rekonstrukci domu či pořízení nového. Těch, kteří o ni žádají, aby si mohli pořídit byt jako investiční prostředek, je minimum. Podle průzkumů jde jen o cca 7 % žadatelů.

Sazby hypoték i ceny nemovitostí už nějakou dobu rostou a pravděpodobně ještě chvíli budou. Jestliže tedy otálíte nad koupí nového domu, kterou se chystáte uskutečnit v následujících měsících, není na co čekat.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí