Jak vybrat běžný účet a kam si odkládat peníze z brigády

Komerční sdělení

foto: Dům financí

Schovávat si peníze pod polštář? To rozhodně není zrovna dvakrát bezpečné a výhodné. Podívejte se na několik praktických informací, které vám pomohou nejen s výběrem běžného účtu, ale také spořením menších částek z brigád.

Bez běžného účtu to nejde

Bez bankovního účtu v dnešní době nelze prakticky existovat. Minimálně ho potřebujete pro platby převodem a pro využívání různých služeb. Je úplně jedno, zda-li si chcete založit první účet, nebo přemýšlíte z důvodu nespokojenosti o změně banky. V každém případě by vás měly zajímat podmínky a administrativa spojená s vlastnictvím účtu. První pohled na běžné účty českých bank odhalí velké rozdíly. Pokud chcete ušetřit čas i peníze, je třeba vše předem zvážit.

Co při výběru běžného účtu zvážit?

Běžný účet by měl primárně sloužit pro uložení menšího objemu peněžních prostředků, které potřebujete mít ihned k dispozici. Při rozhodování, kde si účet založíte, se zajímejte o:

  • Velikost a stabilitu banky společně s množstvím pro vás snadno dostupných poboček a bankomatů
  • Poplatky za založení a vedení účtu
  • Podmínky vydání platební karty
  • Poplatky za výběr z vlastního a cizího bankomatu včetně výběru v zahraničí
  • Výši úroku
  • Kvalitu mobilního a internetového bankovnictví

Nelze říct, jaký běžný účet je nejlepší, protože každý člověk má jiné požadavky. Pro někoho jsou na prvním místě výběry z bankomatu zdarma, někdo jiný upřednostní kvalitní internetové bankovnictví. Při rozhodování se vám vyplatí pečlivě projít výše zmíněné body a zamyslet se nad tím, co je zrovna pro vás důležité.

Objevte výhody termínovaného vkladu

Máte zájem zhodnotit vaše volné finanční prostředky a víte, že je nebudete nějaký čas potřebovat? V tom případě je pro vás ideálním finančním produktem termínovaný vklad. Funguje na velmi jednoduchém principu. Na účet vložíte jednorázově peníze na předem určenou dobu, po kterou na ně nesmíte sáhnout. V opačném případě se nevyhnete sankčnímu poplatku. Vaše odloučení vám však banka kompenzuje vyšším úrokem. Ten zpravidla roste s délkou vázací doby. Nenechávejte peníze ležet napospas inflaci na běžném účtu. Krátkodobé termínované vklady můžete uzavřít klidně na několik měsíců až rok. Nikdy však nepodceňujte délku trvání. Předčasný výběr peněz z účtu bývá drahý.

Dlouhodobým spořením k hezké částce

Rozhodně není pravda, že menší částky z brigád a další příležitostné příjmy nemá cenu chytře ukládat. Právě naopak! Za delší dobu se mohou výrazně nashromáždit a zhodnotit. Je tak velká škoda nechávat je na běžném účtu. Podívejte se na možnosti spoření a začněte šetřit například na vlastní bydlení. Jednoho dne se vám takový přístup vyplatí. Ideální je nastavit trvalý příkaz pro převod peněz z běžného účtu na účet vašeho spoření. Stejně tak se můžete se zaměstnavatelem domluvit, aby vám část odměny posílal tam, kde výhodně spoříte.

Spravujte své peníze chytře

Nemusíte platit vysoké bankovní poplatky a spořit můžete tam, kde vám nabídnou nejvyšší úrok. A to za podmínek, které vám budou vyhovovat! Vše je pouze o tom, abyste se rozhodli pro změnu a zjistili si předem maximum důležitých údajů. Srovnání nabídek jednotlivých bank a produktů vám v rozhodování pomůže. Tak neváhejte a spravujte své peníze konečně chytře.

Komerční sdělení

Praktické

Populární na Dům financí